нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тук няма място за компромиси

Снимка: Shutterstock

Общоприетото разбиране е, че за да бъдем успешни трябва да сме упорити, работливи и експедитивни В крайна сметка, хората, които се трудят най-здраво, са тези, които в крайна сметка постигат своите цели, нали така? За съжаление, в действителност нещата стоят по доста по-различен начин. Ако следвате тази максима, то има голяма вероятност сами да саботирате собствения си успех.

Ако обаче усърдния труд не е ключът към успеха в работата, то каква е тайната? Отговорът на този въпрос е един – сънят. Лошото в случая е, че според проучване на Центърa за контрол и превенция на заболяванията(CDC) само една трета от хората в САЩ получават достатъчно сън.

Връзката между съня, мозъчните функции и здравето

Сънят е от съществено значение за голям брой когнитивни функции, от които зависи нашето представяне в работата. Вземете за пример скорошно проучване на Орегонския университет, което установява, че добрият сън е от критично значение за способността на предприемачите да генерират нови идеи и да преценяват тяхната стойност. Ако работата ви изисква от вас да мислите креативно, да намирате решения на сложни проблеми и да съпоставяте различни идеи и мненията, за да отделите най-добрите от тях, то трябва да намерите начин да получавате съня, от които имате нужда.

Открай време учените опитват да разберат каква прави съня толкова важна част от живота ни, но едва в последните няколко години започнахме да придобиваме по-добра представа за ефектите на съня върху нашия организъм. Израелският университет Бар-Илан откри, че дейностите, които вършим всеки ден, повреждат нашето ДНК. По време на сън обаче нервните процеси в тялото ни поправят вредите, нанесени върху ДНК-то. Именно това е причината сънят да бъде от критично значение за мозъчните функции. Изследванията показват солидна връзка между липсата на сън и по-високите нива на здравословни проблеми като затлъстяване, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, депресия, диабет и различни ракови заболявания.

Може би сте наясно с всичко това, но това не ви спира да си търсите извинения да отделяте по-малко време за сън. Достатъчно е да си кажете, че имате прекалено много работа за вършене и че не можете да си позволите по-продължителна почивка, за да намерите извинение за лошия си навик да не си доспивате. Това ви кара да търсите най-различни подходи и трикове, с които да компенсирате липсата на сън, но те никога не ви дават това, от което имате нужда. В крайна сметка, единствения начин да получите добър сън е като спрете да си търсите извинения за недоспиване. Ето няколко от най-често срещаните оправдания, от които трябва да се отървете.

1. Просто ще огранича времето си за сън и тялото ми ще свикне

Преди няколко години работих с един мъж, който настояваше, че „научил“ организма си да спи само по 5 часа на ден. Той дори беше разработил план, с който учеше други хора как да намалят нуждата си от сън като постепенно ограничават времето, което спят всеки ден. Проблемът с този план е, че повечето хора(с малко изключения) се нуждаят от поне 7 часа сън на ден. Нови проучвания на съня сред тийнейджърите в САЩ показват, че има връзка между качеството на съня и количеството на сутрешните пътнотранспортни инциденти. Когато часовете в гимназията започват по-късно и учениците имат повече време за сън, те участват в по-малко инциденти на пътя. Ако смятате че може да научите организма си да работи ефективно с по-малко сън, то вие всъщност го подлагате на постоянен стрес и излишно натоварване, които не водят до нищо добро.

2. Ще приспособя съня си към работния ми график

Някои хора опитват да разделят съня си на няколко отделни интервала от време. Те си лягат, спят няколко часа, стават за да довършат работата си и след това отново се връщат в леглото, повтаряйки този процес няколко пъти. Проблемът със съкратените цикли на сън е, че те ни лишават от така наречения „дълбок сън”, който е не по-малко важен за нашия организъм. Проучванията показват, че когато той ни липсва ни страдаме от повече болести, резки промени в настроението и висока тревожност.

3. Ще се приспя с телевизора

Една от основните причини хората да страдат от липса на сън е, че те имат проблеми със заспиването. Много хора се събуждат по средата на нощта и така и не успяват да заспят отново. За да се справят с този проблем те си пускат телевизия или светват нощната лампа, мислейки, че това ще ги приспи. Истината е, че телевизорът и лампата вредят на шансовете ви отново да се унесете и заспите. Синята светлина, която излъчва телевизора, потиска секрецията на мелатонин – хормонът, който контролира естествения цикъл на съня.

4. Ще си наваксам съня по-късно

Друга често срещана стратегия срещу недоспиване е по-късното наваксване на загубения сън. Някои хора опитват да следват режим, в който спят по-малко през делничните дни и опитват да наваксат времето за сън през уикенда. Истината е, че организмът ни не работи по този начин. Той не може да бъде излъган и вие не можете да компенсирате натрупаното безсъние в ежедневието с по-дълга почивка за няколко дена, без това да ви се отрази негативно.

Всъщност, когато става въпрос за съня, не може да очаквате нищо положително от неговото намаляване. Когато превърнете добрия сън в приоритет, ще забележите множество положителни промени във вашия живот, като по-добра концентрация, по-висока продуктивност и по-добро настроение. Може да ви се струва, че нямате време за сън, но истината е, че това е едното нещо, за което винаги трябва да имате време.

..................

Трейси Брауър, автор на Bring Work to Life by Bringing Life to Work: A Guide for Leaders and Organizations, за FastCompany.com

още по темата
още от Техники за успех