Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Препятствията, които не плашат интелигентните хора

117

Снимка: Shutterstock

Подходът на интелигентните и успешните хора към проблемите е наистина забележителен. Където другите виждат непреодолими пречки, те виждат препятствия за преодоляване и възможности, от които да се възползват.

Тяхната смелост в лицето на трудностите произтича от способността им да загърбват негативните мисли и чувства, които пречат на развитието на много хора.

Професорът по психология в Пенсилванския университет Мартин Селигман е отделил повече време на този феномен от всеки друг и е установил, че успехът в живота зависи най-вече от един фактор - дали вярвате, че вашите провали се дължат на вродени недостатъци и обстоятелства, които са извън ваш контрол, или мислите, че те са плод на вашите грешки и че могат да бъдат коригирани, ако положите нужните усилия.

Селигман е открил, че хората, които приписват неуспехите си на вродени недостатъци, страдат от депресия много по-често от останалите. Оптимистите от друга страна са по-успешни, тъй като гледат на провалите като на уроци, от които да се учат, и вярват, че могат да се справят по-добре в бъдеще.

Поддържането на такъв начин на мислене обаче не е никак лесно, тъй като хората постоянно са подложени на натиск от шест фактора, които могат да унищожат техният оптимизъм. Това са начините, по които умните хора се справят с тях:

1. Възрастта

Възрастта е просто едно число. Интелигентните хора не позволяват тяхната възраст да бъде определяща за това кои са те и на какво са способни. Спомням си един професор от университета, който казваше на студентите, че са прекалено млади и неопитни за консултантска работа. Според него ние трябваше да прекараме няколко години в чужда компания, преди дори да опитаме да започнем бизнес като независими консултанти. Междувременно, аз бях най-младият студент в нашия випуск и вече бях започнал консултантски бизнес. Всъщност, докато той дрънкаше тези глупости, аз подготвях план за най-новия ми клиент.

За съжаление, хората изпитват някаква вътрешна нужда да ви казват какво трябва и какво не трябва да правите на вашата възраст. Не ги слушайте, защото най-успешните хора определено не са го правили. Те следват сърцето си и позволяват на тяхната страст да ги насочи в правилната посока.

2. Негативността

Животът ви не винаги ще върви по начина, по който искате, но в края на краищата, вие разполагате със същите 24 часа на ден, които имат и всички останали. Интелигентните хора се стараят да използват това време за нещо смислено и значимо. Вместо да се оплакват и да си губят времето с хипотетични сценарии, те отделят внимание на нещата, за които са благодарни. След това амират най-доброто решение на проблема и продължават напред.

Когато негативността идва от някой друг, умните хора се разграничават от него като определят конкретни граници.

Представете си, че сте астматик и ваш колега е седнал на стъпалата пред офиса да изпуши една цигара. Вие ще се дистанцирате от него, защото осъзнавате колко вреден може да бъде цигареният дим за вас. Направете същото с негативните хора.

Един чудесен начин да създадете граници с хората, които постоянно се оплакват, е да ги попитате как смятат да решат проблема. Това ще ги накара или да замълчат или да пренасочат разговора в една по-продуктивна посока.

още от Техники за успех
16
Неделя
Декември