нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Промяната е неизбежна

Снимка: Shutterstock

Повечето от нас са склонни да вярват, че днес ние сме същите хора, които сме били преди 10 години, и че ще си останем такива и след още толкова. Ако обаче се замислите и сравните себе си с човека, който сте бил преди 10 години, то вероятно ще намерите множество разлики. Това, от своя страна означава, че ще бъдете съвсем различен човек след още едно десетилетие.

Считаме личностите, които сме в момента, за истинската ни идентичност, но в действителност всички хора са „проекти в процес на изграждане“, или иначе казано, ние непрекъснато се променяме и развиваме.

Промените са неизбежни, но това не означава, че те представляват някакъв външен фактор, който ви се насажда. Всеки един от нас има контрол върху начина, по който се променя. Ако искате да се превърнете в най-добрата си версия, то трябва да се отървете от оковите, които ви държат в застой, и да се фокусирате върху бъдещето си развитие. Ето няколко отправни точки за тази цел:

Престанете да си слагате етикети

Много от нас гледат на своето минало като на нещо, от което не могат да се измъкнат. Твърде често ни си слагаме етикети, които са свързани с наши негативни черти или неприятни преживявания от миналото. Дори в случаите, когато тези връзки не са негативни, те не ни оставят място за растеж. Когато възприемете някакъв етикет, описващ вашата личност, вие започвате да търсите знаци, които да затвърдят това ви разбиране за самите вас, и да игнорирате всички факти, които не отговарят на образа, който сте си изградили. Човекът, който сте бил преди, е част от настоящата ви идентичност и от тази на човека, който ще станете в бъдеще, но миналото не може да определя вашата съдба.

Започнете да гледате на бъдещето си по различен начин

Променете историята, в която вярвате, че ще се превърне вашето бъдеще. Вместо да мислите за това в какъв човек ще бъдете, ако продължите по същата траектория, помислете за това какъв човек искате да станете. Правете съзнателни и целенасочени избори за посоката, в която искате да се развие вашия живот. Всички сме в процес на постоянно изграждане на нашата личност, така че опитайте да я моделирате не въз основа на миналото, а на база желаното от вас бъдеще.

Измервайте напредъка си

За да поемете още по-голям контрол върху личностното си развитие, правете чести сравнения между човека, който сте в момента, и този, в който искате да се превърнете. След като опознаете по-добре разликите между тези две личности, можете да направите по-детайлен анализ на действията, които трябва да предприемете, за да станете най-доброто си Аз.

В крайна сметка, не забравяйте, че промяната е неизбежна, но от нас зависи посоката, в която ще се развие живота ни.

................

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

още по темата
още от Техники за успех