нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лидери зад маска

Снимка: Shutterstock

Какво е общото между емоционалната интелигентност(EQ) и лидерството? Всичко. В най-чистата си форма EQ представлява директен пример за това какво означава да бъдеш добър лидер.

Много хора обаче не могат да се похвалят с особено висока емоционална интелигентност. Това се дължи на простия факт, че за всички ни е по-лесно просто да подминаваме конфликтните, отколкото да полагаме усилия за тяхното разрешаване. Това обаче е рецепта за бедствие, тъй като вие просто отлагате във времето неизбежния конфликт, които рано или късно ще избухне (най-вероятно с по-голяма сила, отколкото ако е бил адресиран навреме).

Добрата новина е, че емоционалната интелигентност не е вродена – тя може да бъде придобита и развита от всеки човек, стига той да е готов да вложи в това нужното време, труд и внимание.

Ако сте готови да поемете по този път на развитие, трябва първо да си зададете няколко въпроса, които ще ви помогнат да оцените нивото на емоционална интелигентност, което притежавате в момента. Ако отговорът на повечето от тези въпроси е „да“, то имате доста работа за вършене.

Прикривам ли истинското си Аз на работното място?

Ефективните лидери, които могат да се похвалят с висока емоционална интелигентност, не носят маска, с която да прикриват истинската си същност. Отбелязвам това, тъй като това е доста широко разпространена тенденция сред мениджърите днес. Те често крият истинската си същност зад маски, материализиращи се под формата на заповедите, които дават на служителите си, или пък на постоянното търсене на внимание чрез фалшива харизма. Емоционално интелигентният лидер знае как да демонстрира най-доброто, на което е способен, чрез искрено отношение, емоционална откровеност (уязвимост) и  автентичност.

Избягвам ли конфликтите?

Нека приемем, че конфликтите са неразделна част от работното място. За съжаление, нашият инстинкт за самосъхранение ни кара да се дистанцираме от спорните ситуации и да си затваряме устата. От друга страна, когато човек не се страхува да изрази своето мнение и да предприеме действия, които смята за правилни, той ограничава значително експлозивността на конфликта. Добрите лидери влизат директно към окото на бурята, защото те знаят, че разрешеният навреме конфликт крие по-малко рискове от този, който продължително време набира сила и накрая внезапно изригва.

Взимам ли решения без да обръщам внимание на различни гледни точки?

Лидерите с висока EQ разглеждат проблемите от всеки възможен ъгъл и обръщат специално внимание на различните от техните виждания, за да се уверят, че ще вземат най-доброто решение.

Пренебрегвам ли чуждите чувства?

В момента премиваме през период, в който повечето хора са уплашени, дори и да не си го признават – ако не за себе си, то за близките си. В тези трудни времена емоционалната интелигентност може да ви помогне да разберете какво преживяват вашите служители и да се поставите на мястото им. Точно това правят добрите лидери. Те полагат големи усилия, за да разберат нуждите, тревогите и мечтите на своите подчинени. Това е най-добрият начин да изградите здрави връзки с вашите служители и да си спечелите тяхното уважение и лоялност.

 Нетърпелив ли съм?

Лидерите с висока емоционална интелигентност използват търпението като оръжие. Те имат нужните познания и опит, за да разберат кога една ситуация тръгва в нежелана посока и да потърсят мнението на останалите, особено на хората, с които не са съгласни. Най-важното обаче е, че те не взимат прибързани решения. Като обмислят продължително ситуацията без излишни емоции и предразсъдъци, те достигат до по-добри и по-логични решения.

............

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

още по темата
още от Техники за успех