Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Една мисъл, вълнуваща и плашеща

Снимка: Shutterstock

В живота на много хора идва момент, в които те започват да размишляват върху възможността да напуснат настоящата си работа и да започнат да работят за себе си, казва Джош Грау, лектор в бизнес училището към Станфордския университет. „Може би този копнеж произхожда от някаква страхотна идея, която искате да реализирате. А може би той се дължи на ужасен мениджър, който ви пречи да бъдете най-доброто си Аз в работата“, коментира той, като добавя, че каквито и да са мотивацията и вдъхновението зад желанието да заработим за себе си, тази мисъл е в еднаква степен вълнуваща и плашеща.

Как обаче да разберем дали е дошло времето да започнем да работим за себе си? За съжаление, на този въпрос няма точен отговор. Но за това пък съществуват няколко неща, които може да направим, за да бъдем по-добре подготвени за вземането на подобно решение.

Според Грау една добра първа стъпка в тази насока е създаването на списък с нещата, които харесваме най-много в своята работа като например фирмената култура, конкретната сфера на работа, своята роля в компанията и заплащането, което получаваме. След това той съветва да подредим тези неща по значение. „Това ще ви помогне да разберете кои са задължителните неща, които искате да запазите от работата си и да пренесете в следващото си начинание и кои са просто приятни бонуси, които не са от критично значение за кариерата ви“, твърди той.

Ако например оценявате фирмената култура и работата в екип като най-важни за вас, то кариерата на независим консултант може би няма да бъде най-добрият избор за вашето бъдещо професионално развитие. От друга страна, ако мечтата ви се върти около това да станете главен изпълнителен директор, то най-вероятно е време да започнете да мислите за първите си стъпки в света на предприемачеството, казва още Грау.

„Разбира се, започването на собствен бизнес в много случаи върви ръка за ръка с поемането на голям финансов риск, поне докато не успеете да съберете по-значителен капитал. Дори и да не отдавате много значение на парите, които изкарвате, вие задължително трябва да прегледате състоянието на личните си финанси и да прецените колко време може да изкарате без да получавате редовно заплащане, докато преследвате мечтата си за независимост“, съветва Грау.

Ако след всичко това установите, че ще бъдете най-щастливи щом поемете по собствен път и че имате нужните финансови ресурси, за да успеете, то следващото нещо, от което се нуждаете, е някакъв уникален продукт или идея, с които да разтърсите света бизнеса. „Сферата, в която сте експерт, може да е пренаситена с конкуренти, така че е от ключово значение да разберете дали на пазара има място за вас“, казва Грау.

„Идентифицирането на вашата аудитория и разпознаването на нейните нужди, проблеми и притеснения ще ви помогне да създадете най-добрите продукти или услуги“, добавя той.

След като отговорите на всички тези въпроси и развиете напълно идеята си, трябва да подготвите план за създаване на продукта или услугата, пускането им на пазара и дългосрочна визия за техни бъдещи версии и сходни продукти, стига да пожънат успех.

Грау съветва да си изградим група от съветници, които да ни помагат с вземането на важни решения и намирането на нови бизнес контакти.

„Подберете хора, за които сте сигурни, че ще бъдат искрени с вас, независимо от това дали нещата вървят добре или не съвсем. Ако ги убедите в успеха на вашата визия и спечелите тяхната подкрепа (а понякога и инвестиции), то вие вече сте една крачка по-близо до това да работите за себе си“, казва Грау.

Карина Собиески, бизнес партньор човешки ресурси в японския технологичен конгломерат SoftBank, казва, че правилният момент за професионалната независимост идва, когато нашият копнеж за нея стане по-силен от страха, който тя ни всява.

„Моята мотивация да започна да работя за себе си дойде от това, че постоянно си задавах нови, амбициозни и все по-мащабни задачи. Аз исках да се уча и развивам. Всичко произтичаше от желанието ми да направя света по-добър по някакъв начин и знаех, че няма как да постигна това си желание, ако стоя на едно място“, казва Собиески.

Тя подчертава, че не трябва да позволяваме на другите да ни казват какво да правите и какво не. „В основата на всичко е вашата визия и начина на мислене, който самите вие имате. Ако можете да си представите бъдеще, в което тръгвате по ваш собствен професионален път, то не трябва да се страхувате да направите първата стъпка“.

......................

Лидия Дишман за FastCompany.com

още по темата
още от Техники за успех
20
Понеделник
Януари