нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Успехът не може да бъде случайност

Снимка: Shutterstock

Ако искате да имате щастлив и успешен живот, не може да разчитате на случайността. Постигането  на успех както в бизнеса, така и в личния живот, изисква от вас много работа, усилия, целеустременост и всеотдайност. Ето няколко прости истини, които могат да ви помогнат да бъдете успешни, стига да се научите да ги разбирате.

Да познаваш някого и да имаш стабилни отношения с него не е едно и също

В своята книга „Acting Up: Winning in Business and Life Using Down-Home Wisdom“ Джанис Брайънт Кауроуд пише, че вие сте „крадец на връзки“, ако използвате добрите си взаимоотношения с някой, за да се запознаете с негов приятел, от които се интересувате в професионален план, и след това да се държите все едно имате същата връзка с него, като тази, която той има с човека, който ви е запознал. Според нея е обидно да мислите, че стабилна връзка , която е градена с години и е базирана на взаимно доверие, може да бъде дублирана след една кратка среща.

Тя съветва преди да запознавате хора с ваши познати да ги питате каква е причината за интереса, който те проявяват към тях. След това трябва да им обясните, че това е просто запознанство и нищо повече и че те ще трябва сами да изградят връзка с този човек преди да се надяват на някакви услуги от него.

Вършенето на няколко неща наведнъж е загуба на време

Не едно и две проучвания показват, че така нареченият мултитаскинг не води до нищо хубаво. В книгата си „Back to Human: How Great Leaders Create Connection in the Age of Isolation” Дан Шаубъл казва, че макар да имате чувството, че сте три пъти по-продуктивни, когато едновременно четете мейли, ъпдейтвате статуса си във Фейсбук и присъствате на среща на екипа, в действителност мозъкът ви се концентрира само върху една от тези дейности(най-вероятно постването в социалните мрежи), което означава, че другите две се изпълняват некачествено.

„Когато скачаме от една дейност на друга, мозъкът ни преминава през процес на „спиране и започване“, подобен на този, който се наблюдава при автомобилите на светофар. При прескачането от една задача на друга мозъкът преминава през моменти, в които не се случва абсолютно нищо и той „работи на празен ход“. Иначе казано, вместо да сте три пъти по-продуктивни от обикновеното, вие вършите три неща по-особено лош начин“, казва Шаубъл.

Емоционалната интелигентност е от ключово значение за успеха

В последните години емоционалната интелигентност(EQ) определено получава вниманието, което заслужава, тъй като хората започнаха да осъзнават, че EQ помага за вземане на по-добри решения, създаване на по стабилни връзки и дори за печелене на повече пари. Един от проблемите, според Кери Гойот, автор на „The Non-Obvious Guide to Emotional Intelligence“ обаче е, че около 95% от хората мислят, че познават добре себе си, когато реалистичния дял на хората, които наистина имат силно развита емоционална интелигентност и себепознание е по-близо до 10-15%. За да опознаете себе си първо трябва да осъзнаете, че подсъзнателно мозъкът е постоянно нащрек за социални заплахи, а това ни кара да отбягваме по-задълбочените анализи на нашата идентичност и на чувствата и емоциите на хората, около нас. „Колкото повече време отделяте на разбирането на вашите реакции на външната среда, толкова по-ефективни ще станете във взимането на обективни и логични решения. Това ще ви направи по-уверени и продуктивни в работата“, коментира Гойот.

Взаимоотношенията с хората са най-ценния актив, с който разполагате

Добрите отношения с хората ви дават енергия и допринасят за това да имате дълъг и щастлив живот. Именно по тази причина е важно да прекарвате възможно най-много време с хора, които ви помагат да бъдете най-доброто си Аз. В своята книга „Elevate: Push Beyond Your Limits and Unlock Success in Yourself and Others“ Робърт Глейзър дава пример с човека, в който не искате да се превърнете:

„Нека наречем този човек Стив. Той не знае кой е и какво иска. Стив не вярва, че може да бъде по-добър в работата и в личния си живот. Той е с наднормено тегло, храни се нездравословно, не спортува и пийва доста. Стив не си поставя особено амбициозни цели, защото се страхува от провала, и никога не опитва нови неща. Той се е отчуждил от семейството си и от истинските си приятели, като вместо това прекарва време с хора, които му влияят зле и затвърждават негативните му навици и убеждения“, казва Глейзър.

Описаната от него картина не е на човек, който може да бъде наречен успешен. „Помислите за петимата души, с които сте прекарали най-много време днес. Ако искате да се развивате и осъзнавате, че вие сте бил най-умния човек в стаят през целия ден, то значи е време да смените обстановката“, добавя Глейзър.

.........................

Кристина Десмарейс за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев

още по темата
още от Техники за успех