нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Позитивни, дори и в трудни моменти

Снимка: Shutterstock

Темата за емоционалната интелигентност набира все по-голяма популярност. Не може да обвинявате множеството автори, които искат да пишат за нея, нито пък десетките консултанти и учители, които искат да запознаят лидерите в бизнеса с нейните принципи.

Емоционалната интелигентност (EQ) е гореща тема, тъй като тя прави работното място по-добро. Макар че коефициентът на интелигентност (IQ) със сигурност е добър показател за това дали човек ще бъде успешен в своята работа, емоционалната интелигентност е онзи фактор, който може да помогне да умните лидери да управляват конфликтите, да навигират по сложния политичекси пейзаж и да поддържат служителите си ангажирани, докато постигат резултати и развиват кариерата си.

Има много причини да се стремите към изграждането на култура на работа, в която емоционалната интелигентност има приоритет:

Работата в екип е по-ефективна

Хората общуват по-ефективно помежду си, ако са отделили повече време за развитието на емоционалната си интелигентност. Те са по-склонни да споделят собствените си виждания и разбирания и да са по-отворени към чуждите идеи.

Доверието расте

Емоционалната интелигентност прави хората по-малко арогантни и агресивни. Това означава, че те започват да се вслушват повече в думите на другите и вземат предвид тяхното мнение при вземането на решение. Това помага за изграждането на взаимно доверие между отделните членове на екипа, както и между служителите и техния ръководител.

Служителите стават по-устойчиви

Пандемията от COVID-19 донесе със себе си огромни промени и смущения. Те, от своя страна, донесоха страх, безпокойство и хаос. Служителите с добре развита емоционална интелигентност обаче могат да се приспособят към всичко и да преодолеят първоначалното неудобство от новото нормално.

Хората са позитивни дори в трудните моменти

Високата емоционална интелигентност помага на хората да запазят спокойствие и да гледат на нещата през позитивна призма, дори когато ситуацията е меко казано тежка. Тя им помага с трудните разговори и споровете с колеги и клиенти.

Един от начините да разберете колко развита е вашата емоционална интелигентност е като си зададете 8 конкретни въпроса, на които да отговорите възможно най-искрено с „да“ или „не“.

  • Обикновено наясно ли сте с чувствата си и с причините да ги изпитате?
  • Наясно ли сте с силните и слабите си страни и с това до къде се простират възможностите ви като лидер?
  • Можете ли да се справяте с неприятни емоции и да се възстановявате бързо от състояние на афект и стрес?
  • Можете ли да се приспособявате към бързо променящи се условия?
  • Успявате ли да запазите фокуса си върху основните си цели и знаете ли какви са нужните стъпки, за да ги постигнете?
  • Обикновено можете ли да разпознавате чувствата на другите и да се поставяте на тяхното място?
  • Можете ли да убеждавате другите във вашите виждания и да използвате влиянието си по ефективен начин?
  • Докато мислите за това как да станете по-добър лидер през 2021 г., помислете за това на кои от тези въпроси можете да отговорите с категорично „да“ и в кои аспекти имате още работа за вършене.

.....................

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

още по темата
още от Техники за успех