Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Власт над другите е слабост, преоблечена като сила - 30 пробуждащи цитата от Екхарт Толе

Снимка: Фейсбук

Екхарт Толе е един от най-известните съвременни учители и духовни водачи. Мотивационен оратир, писател, създател на компания по духовно развитие той не принадлежи към конкретна религия или духовна традиция. Учението му внушава просто, но проникновено послание с непреходната яснота на древните духовни водачи: има път за преодоляване на страданието и за откриване на вътрешен мир.

 

Представяме ви 30 проникновени мисли, които стоят и в основата на неговото учение.

***

1. Настоящия момент е най-ценното нещо, което съществува. "Хората не осъзнават, че сега е всичко, което съществува. Няма минало или бъдеще, освен като спомен или очакване в ума." "... миналото ви дава самоличност, а бъдещето обещание за спасение, на изпълнение независимо под каква форма. И двете са илюзии." "Времето не е ценно изобщо, защото това е една илюзия. Това, което вие възприемате като скъпоценно не е времето, но една точка, която е вън от времето: Сега. Това е наистина ценно . Колкото повече сте фокусирани върху време - минало и бъдеще - толкова повече ще пропускате сега, най-ценното нещо, което съществува." "Не позволявайте на един луд свят, да ви каже, че успехът е нещо друго освен настоящият момент." "Повечето хора никога не са напълно присъстващи в сега, защото подсъзнателно те ​​вярват, че следващия момент трябва да е по-важен от сегашния. Но така вие пропускате целия си живот, който никога не е сега." "Веднага след като почетете настоящия момент, всички нещастия и борби се разтварят, и животът започва да тече с радост и лекота. Когато действате от осъзнатостта на сегашния момент, каквото и да правите става пропито с чувство за качество, грижа и любов - дори и най-простите действия".

2. Където и да сте, бъдете там напълно. "Където и да сте, бъдете там напълно. Ако намерите вашето тук и сега нетърпимо и ви кара да сте нещастни, имате три възможности: премахнете себе си от ситуацията, променете я, или я приемете напълно. Ако искате да поемете отговорност за живота си, трябва да изберете един от тези три варианта, и трябва да изберете сега. Тогава приемете последствията".

3. Винаги казвайте "да" на настоящия момент. "Приемането прилича на пасивно състояние, но в действителност то носи нещо съвсем ново в този свят. Този мир, тази фина енергийна вибрация е съзнателна". "Приемете - тогава действайте. Каквото съдържа сегашният момент, го приемете като че ли сте го избрали. Винаги работете с него, а не срещу него". "Винаги казвайте " да " на настоящия момент. Какво би могло да бъде по-безсмислено, по-лудо, от това да се създава вътрешна съпротива към това, което вече е? Какво би могло да бъде по-лудо, от това да се противопоставите на самия живот, който е сега и винаги е в сега? Предайте се на това, което е. Кажете "да" на живота - и вижте как животът изведнъж започва да работи за вас, а не срещу вас".

4. Животът ще ви даде опитd, който е най-полезен за развитието на вашето съзнание. "Животът ще ви даде какъвто опит е най-полезен за развитието на вашето съзнание. Откъде знаеш, че това е опитът, който ни е необходим? Тъй като това е опита, който имате в момента".

5. Не приемайте живота толкова насериозно. "Животът не е толкова сериозен, колкото ума го прави да бъде".

6. Любовта не се намира извън вас. "Любовта е състояние на Битието. Любовта не е отвън; тя е дълбоко вътре във вас. Вие никога не можете да я загубите, и тя не може да си тръгне".

7. Колкото повече се спирате на негативизма, толкова по-обсебен от негативни неща ви става умът. "Хората са склонни да живеят повече върху негативните неща, отколкото върху добрите неща. Така ума става обсебен с негативни неща, с осъждане, вина и тревожност, произведени от мисли за бъдещето и така нататък".

8. Когато се оплаквате, правите себе си жертва. "Оплакванията винаги са в несъответствие с това, което е. Те винаги носят несъзнателен отрицателен заряд. Когато се оплаквате, вие превръщате себе си в жертва. Когато говорите, вие сте в силата си. Така че променете ситуацията чрез предприемане на действия или чрез говорене, ако е необходимо или възможно; напуснете ситуацията или я приемете. Всичко останало е лудост".

9. Има един фин баланс между почитане на миналото и изгубването в него. "Има един фин баланс между почитането на миналото и това да се загубите в него. Например, можете да приемате и да се учите от грешките, които сте направили, и след това преминете и се съсредоточете върху настоящето. Това се нарича да си простите".

10. Освобождаването изисква сила и много кураж. "Понякога оставянето на нещата да вървят е акт на далеч по-голяма власт, отколкото да се защитавате или да зависите". "Някои промени изглеждат отрицателни на повърхността, но скоро ще осъзнаете, че пространството се създава в живота ви за нещо ново, да се появи."

още по темата
още от Техники за успех