Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

От 1 януари ставам нов човек! Май, по-добре от лятото

786

Снимка: Shutterstock

Много от нас вземат големи решения през януари. Има обаче някои убедителни причини да изчакате по-топлите месеци в зависимост от избора, който стои пред вас, пишат редакторите на ВВС.

Когато се опитваме да вземем голямо решение, много от нас премислят самия избор. Ако наистина сме аналитични, бихме могли да се замислим и за самия процес на вземане на решения.

Освен да мислим, какъв избор да направим, можем да помислим и кога да го направим.

Независимо дали предстои промяна в кариерата ни или ще купуваме къща, януари винаги се смята за най-доброто време за ново начало или поне за решение за ново начало. А и много от нас се връщат от празниците, където са имали възможност да поговорят и да обсъдят решението с близките си.

Но наистина ли януари е най-доброто време за вземане на голямо решение? Отговорът зависи от настроението ни.

Настроението ни не се отнася само до това, как се чувстваме. То може да повлияе на нашата способност за вземане на решения. Не са малко хората, които се чувстват леко потиснати през зимата. Разбира се, лошото настроение не означава, че ще направим лош избор. Но изследователите смятат, че ограничената способност да изпитаме удоволствие през този период би възпрепятствала по-силната и естествено оптимистична емоционална реакция към възможността за печалба или награда.

Човек с депресивни симптоми би бил по-консервативен по отношение на поемането на риск, би се стремял да се придържа към безопасни решения, които имат ниски шансове за награда, вместо да поемат по-рискови стратегии с потенциално по-големи възнаграждения.

още по темата
още от Техники за успех
16
Неделя
Юни