Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Заслужава ли си да последвате вашия шеф

Снимка: Shutterstock

Като се има предвид броят на работниците, които не могат да понасят своите ръководители, ако сте случили на добър шеф, трябва да бъдете изключително благодарни за възможността и да се считате за късметлии. . Ако обаче един ден този страхотен шеф реши да напусне работа и да се премести в друга компанията, то първата ви реакция най-вероятно ще бъде да затворите очи с надеждата, че сънувате кошмар, който ще свърши, когато отново отворите очи.

Загубата на добър шеф винаги е трудна за преглъщане. Какво обаче ще стане, ако шефът ви цени толкова високо, че решава да ви покани да го последвате в новата му компания? Заслужава ли си да напуснете и да го последвате или е по-добре да запазите сигурното си място и да се надявате, че новият ви шеф няма да бъде ужасен?

И двата варианта имат своите ползи и недостатъци. Ето и част от тях:

Ползи

Ако шефът ви успее да ви уреди работа в новата компания, има няколко добри причини да приемете неговото предложение.

На първо място, преместването ще ви позволи да запазите нивото на разбиране, доверие и уважение, което сте изградили с вашия шеф, вместо да започнете целия процес отначало с нов и непознат мениджър.

Ако имате възможността да продължите да работите под прекия надзор на вашия шеф, вие ще получите определено спокойствие и свобода на действие, които идват с познаването на неговия стил на управление. Ако решите да останете в настоящата си работа, рискувате да попаднете на шеф, чиито управленски подход може да създаде търкания с вашия начин на работа.

Освен това, следвайки вашия шеф на ново място вие си осигурявате човек, който да се застъпи за вас, ако нещата не потръгнат добре от самото начало. Ако не се славите с най-добрата репутация в настоящата ви работа или просто имате нужда от ново начало, напускането на работа и приемането на предложението на вашия шеф може да открие големи възможности пред вас.

Недостатъци

Решението да последвате вашия шеф на новата работа обаче не винаги е най-добрият избор за вас. Ако харесвате настоящата си работа, преместването на ново място носи със себе си редица промени, които в крайна сметка може да не ви допаднат. Например, може да откриете, че дори и да сте щастливи от възможността да продължите да работите с вашия шеф, може да останете разочаровани от фирмената култура на новото място или други аспекти на работата, които не ви харесват. По тази причина преди да вземете окончателно решение трябва да прецените кой риск си струва да поемете – да останете и да дадете възможност на новия мениджър или да напуснете заедно с вашия шеф и да се надявате, че ще сте щастливи в новата работа.

Друг аспект на решението, който трябва да вземете предвид, е възможността отношението на вашия шеф към вас и неговия стил на управление да се променят, след като той се приспособи към новата среда. Може би шефът ви е бил подкрепящ, гъвкав и грижовен лидер благодарение на условията и обстоятелствата, които е предлагало вашето работно място. Ако новата работа на вашия шеф е по-натоварваща и включва повече отговорности и изисквания, отношението му към вас може да се промени драстично.

Освен това, ако вземете решението да напуснете работа заедно с вашия шеф, трябва да се уверите, че новата позиция, която ви се предлага, е поне на същото ниво, като тази която сте заемали до момента, ако не на по-високо. Последното нещо, което искате, е да направите крачка назад във вашата кариера само и единствено, за да продължите да работите с шефа, с който сте работили до сега. В същия ред на мисли, уверете се, че заплащането и облагите, които предлага новата позиция, не отстъпват на тези, които сте имали на предходното работно място.

Въпреки че напускането на работа заедно с шефа е ход, който може да помогне за вашето професионално развитие, вероятността той да има обратен ефект и да ви навреди не е по-малка. Ако не сте готови да напуснете настоящия си работодател или сте разбрали, че позицията, заплатата и облагите, които ще получите на новото работно място, не могат да се сравняват с тези, които имате в момента, не се отчайвайте. В края на краищата, мениджърът, който ще замени вашия шеф, може да бъде човек, от когото да научите нещо ново и с когото да свикнете и дори да се привържете с времето. Ако имате късмет, той може дори да се окаже по-добър шеф от този, който е заменил.

По материал от FastCompany.com

още от Техники за успех