2000 потребители на Twitter следят за дезинформация в платформата

2000 потребители на Twitter следят за дезинформация в платформата

2000 потребители на Twitter следят за дезинформация в платформата

През януари, седмици след като блокира за постоянно акаунта на Доналд Тръмп след щурмуването на сградата на Конгреса на САЩ, Twitter даде ход на пилотна програма, с която помоли американците да помагат на социалната мрежа да открива подвеждащи публикации.

В Birdwatch вече участват около 2 хил. души, но инструментът вече се сблъсква с много от предизвикателствата, които и самият Twitter имаше – разграничаване на фактите от мненията и справянето с тормоза и хората, опитващи се да манипулират системата, пише „Ройтерс“.

Участниците в програмата могат да сигнализират за подвеждащи туитове и да оставят бележки, за да дадат повече информация, която другите участници могат да оценят като полезна.

Под натиска да изчисти сайта си от заблуди Twitter започна да обозначава постове за първи път миналата година. Този ход засили дебатите за ролята, която големите медийни платформи играят в публичния дискурс и подхрани твърденията на републиканците в САЩ, че технологичните компании цензурират консервативните гласове.

Модерацията от общности на платформи не е нов модел – например Reddit функционира на този принцип, един от най-ярките примери за управление на съдържание от доброволци е Wikipedia.

Кой следи постовете в Twitter?

Сред участниците в Birdwatch е 47-годишният анализатор Уесли Милър. Той е сред служителите на Twitter, които напуснаха в знак на недоволство срещу липсата на действия на платформата срещу Доналд Тръмп.

Травис Уитфил, изследовател по здравни въпроси и рисков инвеститор, обясни, че решил да се присъедини към програмата, за да коригира информация, свързана с COVID-19. Същевременно 19-годишният Джефри Джонсън се присъединява на шега, но впоследствие харесва идеята не Twitter, а потребителите да решават кое е истина.

По думите на Кийт Колман, продуктовият вицепрезидент на социалната мрежа, предстои да бъде актуализиран алгоритъмът за оценка, който определя кои бележки на участниците в Birdwatch да се открояват, за да се осигури по-голяма достоверност.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ