Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Alphabet изпрати интернет балони над Кения

Снимка: Loon

Мрежа от гигантски балони за пренос на 4G изпрати сестринска фирма на Google над отдалечени райони на Кения. Интернет покритието на компанията Loon обхваща площ от 50 хил. кв. км и вече е тествано сред 35 хил. потребители, предаде „Би Би Си“. Към момента скоростта на изтегляне е 18 мегабита в секунда, а тази на качване – 4.7 мегабита. Това ще позволи на местните да сърфират онлайн, да изпращат имейли, да провеждат видео разговори и да излъчват на живо.

В крайна сметка 35 захранвани от слънчева енергия балона се очаква да бъдат разположени в стратосферата на източните части на Африка, на височина до 20 км. Те се изпращат от САЩ и стигат дотам с помощта на вятъра.

Проектът, за който Alphabet си партнира с телекома Telkom Kenya, бе обявен преди две години, но едва сега кенийското правителство даде разрешение за осъществяването му. „Това е кулминацията на години работа и колаборация“, смята главният изпълнителен директор на Loon, Аластар Уестгарт.

Според критиците изпращането на балоните над друг африкански регион би било по-ефективно, тъй като в Кения вече 39 млн. души от общо 48-милионното население са онлайн.

още от Технологии