нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Amazon премахна Parler от уеб хостинга си

Getty Images

Amazon премахна Parler от уеб хостинг услугата си за нарушаване на политиките на технологичния гигант, предаде „Би Би Си“.

Без намирането на нов хостинг социалната мрежа, превърнала се в отдушник за поддръжниците на Доналд Тръмп след блокирането на профилите му във Facebook и Twitter, може да спре да функционира.

Parler, която съществува от 2018 г., се самоопределя като „непредубедена“ социална медия и се оказва популярна сред онези, на които е забранено да ползват Twitter. В платформата от Amazon са открили най-малко 98 публикации, насърчаващи насилието.

Apple и Google вече премахнаха приложението от онлайн магазините си, след като започна да набира извънредна популярност в дните след щурма на Капитолия в САЩ.

Самият Доналд Тръмп не е потребител на Parler, но платформата вече включва няколко популярни лица, сред които сенаторът от Тексас Тед Круз, който има близо 5 млн. последователи, както и водещият от Fox News Шон Хенити с над 7 млн. последователи.

По-рано в отговор на действията на Google изпълнителният директор на Parler, Джон Матзе, отбеляза, че компанията му „няма да се обръща към политически мотивирани компании и онези авторитари, които мразят свободата на словото“.

 

още от Технологии