нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Amazon пусна онлайн аптека в САЩ

Guiliver/Getty images Снимката е илюстративна

Онлайн платформата за пазаруване Amazon стартира подразделение, насочено изцяло към предлагането на лекарства. То позволява потребителите в САЩ да поръчват лекарства, които се отпускат с рецепта, да им бъдат доставени вкъщи, предаде CNBC.

Компанията разработва проекта от 2017 г., а през 2018 г. придоби една от компаниите в този бранш PillBack, за да използва нейния софтуер за лекарства, логистични центрове и партньорства със здравни компании.

Времето е особено подходящо за стартирането на тази услуга, тъй като американските граждани все повече разчитат на доставки, за да се снабдяват с медикаменти.

Към момента услугата е достъпна за лица над 18 годишна възраст, пребиваващи в 45 щата, като към момента не се обслужват Хавай, Илинойс, Кентъки, Луизиана и Минесота, но компанията съобщи, че работи и те да влязат скоро в списъка. Amazon също така ще работи със застрахователни компании, които предлагат здравни застраховки. Докторите ще изпращат рецептите директно към Amazon Pharmacy, като компанията е разработила специален алгоритъм, с който да проверява дали издадените рецепти не са фалшифицирани. Компанията няма да доставя повечето опиати, които се купуват със специална рецепта. Също така Amazon Pharmacy няма да предлага витамини и хранителни добавки, които вече могат да се купуват в стандартния Amazon.

Клиентите, които имат въпроси, ще могат да се свържат в реално време с лекар или фармацевт по всяко едно време. Компанията ще следи за клиенти, които вземат много лекарства по едно и също време, както и други рискови профили.

Пазарът на доставки на лекарства се оценява на 300 млрд. долара и заплашва традиционните играчи на пазара като CVS и Walgreens. Стартът на Amazon Pharmacy доведе до значителен спад на цените на акциите на тези компании – CVS загуби 7,5% в предварителната търговия, а Walgreens се срина с цели 10%.

още от Технологии