Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Американските фирми ще могат да работят с Huawei по стандартите за технологиите от ново поколение

Снимка: Guliver / Getty images

Американските компании ще могат да работят с китайския телекомуникационен гигант Huawei при определянето на стандартите за 5G и други нови технологии. Това съобщи Mиниcтepcтвoтo нa тъpгoвиятa нa CAЩ, цитирано от Си Ен Би Си.

Това решение е от ключово значение, тъй като то означава, че американските фирми ще могат да участват в определянето на т. нар стандарти – спецификациите и правилата, които регулират начина, по който работят важни технологии.

През май 2019 г. САЩ  постави Huawei в черния си списък и ограничи достъпа на компанията до части на американски фирми.  Това обаче създаде неяснота относно способността на американските фирми да участват в дискусиите за технологичните стандарти, на които присъства и Huawei.

По тази причина търговското министерство излезе с решението, че американските фирми ще могат да работят заедно с Huawei при определянето на различни технологични стандарти.

„САЩ няма да отстъпят от лидерската си позиция в глобалните иновации. Това решение на търговското министерство отразява приоритета върху използването на американската изобретателност в защитата и развитието на нашата икономическа и национална сигурност“, съобщи министърът на търговията Уилбър Рос,

„Министерството е напълно ангажирано с защитата на интересите на американската национална сигурност и външна политика. Насърчаваме индустрия в САЩ да се застъпи за това американските технологии да се превърнат в международни стандарти“, добави той.

Какви са тези стандарти и какво е значението им?

Причината да можем да използваме сравнително лесно Wi-Fi на почти всяка точка на планетата идва от факта, че международните регулаторни органи са изградили стандарти за тази технология. Това са технически спецификации и детайли, които определят как дадена технология работи и как различни устройства и системи по света се синхронизират.

 Американските и европейските фирми изиграха ключова роля в определянето на стандартите за последното поколение технологии. Сега на преден план излизат нови технологии – като 5G и автономни превозни средства. Все още обаче не е ясно кой ще дефинира стандартите за новото поколение от технологии.

Китай има много ясни амбиции в тази насока – страната иска не само да развие вътрешните си стандарти, но и да ги наложи в международен план. Нuаwеі, ĸoятo yчacтвa в opгaнитe зa oпpeдeлянe нa тeлeĸoмyниĸaциoнни cтaндapти, играе ключова роля в този план.

Наскоро Си Ен Би Си съобщи за подготвяния от Пекин 15-годишен план, известен като „Китайски стандарти 2035“, който е очертава плановете на страната за задаване на глобалните стандарти за технологиите на бъдещето. Този план предизвика опасения за нарастващото влияние на Китай на световната технологична сцена.

САЩ трябва да останат в надпреварата

Ако американските компании не участват в задаването на международните стандарти, те могат да загубят ĸoнĸypeнтocпocoбнocттa cи.

„Американското участие и лидерство в определянето на стандартите влияе на бъдещето на 5G, автономните превозни средства, изкуствения интелект и други технологии от ново поколение“, коментираха от търговското министерство.

Наоми Уилсън от  Съвета за индустрия на информационните технологии (ITI) заяви, че предишните правила поставяха американските фирми в „стратегически неизгодна позиция“ и приветства решението на Министерството на търговията.

„Не сме в ситуация, в която Китай развива технологичния си сектор и все още изостава. Китай има водещи технологични компании, които са изключително конкурентноспособни. Това не е непременно състезание, в което победителят печели всичко, но определено е важно да се участва в надпреварата, за да може конкуренцията да стимулира иновациите в тези технологии от следващото поколение. ", коментира Уилсън.

още по темата
още от Технологии