нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Американското министерство на правосъдието стартира антимонополно дело срещу Google

Shutterstock

Министерството на правосъдието на САЩ и 11 американски щата са завели днес дело срещу компанията-майка на Google - Alphabet Inc., по обвинение в нарушения на антимонополното законодателство. Според позицията на министерството Alphabet е използвала доминантното си положение на пазара, за да отстранява конкурентите. На този етап от Google не коментират днешното решение, съобщи Ройтерс.

Световно известната интернет търсачка Google, имаше приходи от 162 млрд. долара през 2019 г., което е близо 2,5 пъти повече от цялата икономика на България за 2019 г.

Новината идва само няколко дни преди президентските избори в САЩ на 3 ноември, като това решение може да се разглежда като политически жест, изпълняващ обещанието, дадено от президента Доналд Тръмп на неговите поддръжници, да принуди определени компании да отговарят за антимонополни практики. Републиканският сенатор Джош Хоули, който е известен критик на Google, обвини компанията за запазване на властта чрез "незаконни средства" и нарече съдебния иск "най-важното антитръстово дело от едно поколение насам".

Федералният иск също така бележи рядък момент на съгласие между администрацията на Тръмп и Демократическата партия.

Делото идва повече от година, след като Министерството на правосъдието и Федералната търговска комисия започнаха антитръстови разследвания на четири големи технологични компании: Amazon, Apple, Facebook и Google.

Трябва да се има предвид, че 11-те американки щати, които се присъединиха към делото, разполагат с губернатори от Републиканската партия. Очаква се да бъдат стартирани още подобни съдебни дела, тъй като са в ход разследвания от щатски прокурори относно по-широкия бизнес на Google, както и разследване на бизнеса за дигитална реклама. През ноември се очаква да бъде даден ход на дело, фокусирано върху дигиталната реклама на Alphabet.

Компанията Google е изправена пред подобни правни предизвикателства и в чужбина, напомня Ройтерс.

През 2019 г. Европейският съюз вече глоби Google с 1,7 млрд. долара за ограничаване на уебсайтовете да използват конкурентите на Google за намиране на рекламодатели. През 2017г. ЕС глоби компанията и фаворизиране на нейния бизнес за пазаруване в търсачката, а през 2018 г. с още 4,9 млрд. долара за блокиране на конкуренти в безжичната операционна система Android.

още от Технологии