Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Без правителствена забрана: Португалските телекоми няма да използват 5G оборудване на Huawei

Снимка: Guliver / Getty images

Трите най-големи телекомуникационни оператора в Португалия - NOS, Altice и Vodafone, обявиха, че няма да използват оборудване на Huawei за основните си 5G мрежи, макар че правителството на страната не е забранило достъпа на китайския гигант до ключовата инфраструктура, предаде Ройтерс.

Говорите на NOS заяви, че компанията „няма да има оборудване на Huawei в основната си мрежа“ и ще избере „най-добрите партньори“ за всеки от своите мрежови компоненти. Говорител на Vodafone също потвърди, че оператора няма да ползва технологии на китайската компания.

Главният изпълнителен директор на Altice Portugal Алесандре Фонсека запви същата позиция още през март.

Португалският министър на инфраструктурата Педру Нуну Сантуш, заяви пред Ройтерс, че е чул, че Huawei няма да бъде изполван от водещите телекоми, но поясни, че това няма нищо общо с позицията на португалското правителство и че тя е следва европейската ориентация по въпроса Huawei.

 „Ние няма проблем с нито един производител“, коментира Сантуш, като разкри, че правителствена група за оценка на рисковете и проблемите със сигурността, свързани с 5G, е приключила свой доклад, в който няма заключения, насочени срещу конкретен доставчик.

още по темата
още от Технологии