Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бивш служител на Apple сигнализира за прослушване на потребителски записи

Getty Images

Бивш служител на технологичния гигант Apple, който разпространи информацията, че корпорацията слуша записите на потребителите при разговори с асистента Siri, сигнализира за проблема и липсата на действие от страна на компанията на европейските регулатори за защита на личните данни, предаде „Гардиън“.

В документ до властите 25-годишният Тома льо Бониек описва като „притеснителен“ факта, че Apple игнорира нарушаването на основни човешки права, като продължава да събира информация. „Изключително съм притеснен, че големите технологични компании на практика подслушват хората, въпреки че на гражданите им се обяснява, че Европейският съюз има един от най-силните закони за защита на данните в света“, отбелязва той.

За Apple младежът работи като преводач на потребителски запитвания на английски и френски език до лятото на 2019 г., когато с няколко негови колеги решават да напуснат заради неетичните практики на компанията. След тогавашните им разкрития бе обещана обстойна проверка на програмата за прослушване на записите, направени случайно или умишлено чрез Siri, както и добавянето на опция за потребителите да бъдат записвани в програмата след даване на съгласие.

„Записите не бяха ограничени до потребителите на Apple устройства, а включваха и близки, деца, приятели, колеги и който друг може да бъде записан. Системата записваше всичко – имена, адреси, съобщения, търсения, фонови шумове, филми и дискусии“, коментира льо Бониек.

Според него обаче, въпреки обещанията от година по-рано, нищо не се е променило, затова органите за защита на данните трябва да разследват случая.

още от Технологии