Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Българка обявена за „Най-ценен специалист на Microsoft“

Росица Факалиева. Снимка: Progress

Българката Росица Факалиева, директор „Софтуерно инженерство“ във водещия ИТ разработчик Progress, получи наградата Microsoft MVP (Most Valued Professional) – „Най-ценен специалист на Microsoft“. Отличието се присъжда от технологичния гигант на експерти, които активно помагат на ИТ общността да се развива, усвояват първи новостите в ИТ света и разбират в дълбочина продуктите и услугите на компанията.

Според уебсайта на Microsoft, досега в България само още девет технически експерти са били удостоявани с това отличие, а в глобален мащаб - над 4000.

„Благодаря на Microsoft за високата оценка. Като част от стратегическия офис на глобална продуктова компания, имам възможност да работя с най-новите технологии и да виждам пряко как се формират световните ИТ тенденции. Вярвам, че като споделям опита и знанията си с цялата индустрия, помагам на хората да намират нови възможности за себе си.“, коментира Росица Факалиева.

През последните две години тя стартира и ръководи редица инициативи, носещи промяна в ИТ общността в България. Тя е един от директорите на българското издание на глобалната организация Women Who Code. Чрез дейността си в нея, Росица помага на жените в технологичната индустрия да израстват и да се справят успешно с предизвикателствата в кариерата си. През 2018 г. Росица стартира седмичен курс по програмиране за деца от първи до трети клас, който е част от инициативата CoderDojo. Той се провежда в офиса на Progress в София. От тази учебна година Росица преподава „Увод в програмирането“ на ученици от 8 клас в Технологично училище „Електронни системи“ към Технически Университет – София (ТУЕС).

Тя е сред водещите лектори на различни ИТ събития, сред които DevReach – водещата конференция за разработчици в Централна и Източна Европа.

В Progress, Росица ръководи екип от над 60 софтуерни инженери, разработващи водещите компоненти за разработчици – Progress Telerik за .NET технологиите Xamarin, WPF, WinForms и UWP, както и продукта за юнит тестване - JustMock. Тя се присъединява към компанията през 2006 г. (тогава още Telerik) и през годините заема различни технически и мениджърски позиции.

още от Технологии