Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Брюксел инвестира 1 млрд. евро в суперкомпютри

100

Снимка: Guliver / Getty Images

Европейската комисия обяви, че планира да инвестира 1 млрд. евро в разработката на суперкомпютри, които „носят ползи за обществото“, предаде „Бизнес Инсайдър“.

От комисията заявиха, че възнамеряват да финансират изграждането на европейски суперкомпютри (High-Performance Computers) от световна класа чрез инициативата “EuroHPC”, която ще позволи на европейските компании и учени да обработват големи бази от данни, без да имат нужда от помощта на страни извън ЕС.   

„Суперкомютрите са двигателят, който задвижва цифровата икономика“, заяви зaместник-пpeдceдaтeлят нa ЕК Aндpyc Aнcип, oтгoвapящ зa eдинния цифpoв пaзap.

„Това е трудна надпревара, в която ЕС изостава:  не разполагаме с нито един суперкомпютър в челната десетка на света. С инициативата EuroHPC искаме да предоставим на европейските изследователи и компании суперкомпютърен капацитет на световно равнище до 2020 г., за да развият технологии от сферата на изкуствения интелект и да създадат бъдещите ежедневни приложения в области като здравеопазването, сигурността и инженерните науки“, добави Ансип.

Комисията е готова да инвестира 486 млн. евро във високопризовдителни компютри и иска държавите членки да осигурят допълнителни 500 млн. евро до 2020 г. От Брюксел обявиха, че са отворени и за частни инвестиции.

В момента двата най-бързи суперкомпютъра се намират в Китай, като в топ 10 има и машини от САЩ и Япония. Еврокомисията се надява, че програмата EuroHPC ще помогне на Европа да влезе в челна десетка с два суперкомютъра, които да са способни да извършват десетки милиарди операции в секунда.

„Суперкомпютрите са в основата на големите постижения и иновации в много области, които пряко засягат ежедневието на европейските граждани. С тяхна помощ можем да развием персонализирана медицина, да пестим енергия и да се борим по-ефективно срещу изменението на климата.“, заяви българският eвpoĸoмиcap по въпросите за дигитaлнaтa иĸoнoмиĸa и oбщecтвo Mapия Гaбpиeл.

„Разработването на по-добра европейска инфраструктура от суперкомпютри носи със себе си потенциал за създаване на нови работни места и е ключов фактор за цифровизацията на индустрията и подобряването на  конкурентоспособността на европейската икономика.“, добави Габриел.

още от Технологии
26
Петък
Април