Затвори

Брюксел инвестира 1 млрд. евро в суперкомпютри

Снимка: Guliver / Getty Images

Европейската комисия обяви, че планира да инвестира 1 млрд. евро в разработката на суперкомпютри, които „носят ползи за обществото“, предаде „Бизнес Инсайдър“.

От комисията заявиха, че възнамеряват да финансират изграждането на европейски суперкомпютри (High-Performance Computers) от световна класа чрез инициативата “EuroHPC”, която ще позволи на европейските компании и учени да обработват големи бази от данни, без да имат нужда от помощта на страни извън ЕС.   

„Суперкомютрите са двигателят, който задвижва цифровата икономика“, заяви зaместник-пpeдceдaтeлят нa ЕК Aндpyc Aнcип, oтгoвapящ зa eдинния цифpoв пaзap.

„Това е трудна надпревара, в която ЕС изостава:  не разполагаме с нито един суперкомпютър в челната десетка на света. С инициативата EuroHPC искаме да предоставим на европейските изследователи и компании суперкомпютърен капацитет на световно равнище до 2020 г., за да развият технологии от сферата на изкуствения интелект и да създадат бъдещите ежедневни приложения в области като здравеопазването, сигурността и инженерните науки“, добави Ансип.

Комисията е готова да инвестира 486 млн. евро във високопризовдителни компютри и иска държавите членки да осигурят допълнителни 500 млн. евро до 2020 г. От Брюксел обявиха, че са отворени и за частни инвестиции.

В момента двата най-бързи суперкомпютъра се намират в Китай, като в топ 10 има и машини от САЩ и Япония. Еврокомисията се надява, че програмата EuroHPC ще помогне на Европа да влезе в челна десетка с два суперкомютъра, които да са способни да извършват десетки милиарди операции в секунда.

„Суперкомпютрите са в основата на големите постижения и иновации в много области, които пряко засягат ежедневието на европейските граждани. С тяхна помощ можем да развием персонализирана медицина, да пестим енергия и да се борим по-ефективно срещу изменението на климата.“, заяви българският eвpoĸoмиcap по въпросите за дигитaлнaтa иĸoнoмиĸa и oбщecтвo Mapия Гaбpиeл.

„Разработването на по-добра европейска инфраструктура от суперкомпютри носи със себе си потенциал за създаване на нови работни места и е ключов фактор за цифровизацията на индустрията и подобряването на  конкурентоспособността на европейската икономика.“, добави Габриел.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 17.08.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 17.08.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.72502
0.579703
CNY
10
2.49404
4.00956
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18346
0.457989
RUB
100
2.5461
39.2758
USD
1
1.717
0.582411