нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Брюксел - следващата спирка за шефовете на технологичните гиганти след изслушването пред Конгреса

Снимка: Guliver / Getty images

Европейски депутати са заявили пред Си Ен Би Си, че са готови да изслушат директорите на водещите технологични компании на фона на дебатите за монополизирането на сектора.

Миналата седмица главните изпълнителни директор на Facebook, Amazon, Alphabet (компанията майка на Google) и Apple - Марк Зукърбърг, Джеф Безос, Сундар Пичай и Тим Кук се явиха на изслушване в антимонополната комисия на Камарата на представителите на Съединените щати. Във встъпителните си думи на изслушването конгресменът демократ Дейвид Сисилини, който е председател на антитръстовата подкомисия, остро разкритикува четирите корпорации, като заяви, че те имат „твърде много власт“ и „мотиви и възможност да злоупотребяват с нея“

Тези притеснения се споделят и от много членове на Европейския парламент.

„Изслушването пред Конгреса доказа, че антимонополните инструменти в Европа и САЩ имат своите ограничения“, заяви пред Си Ен Бе Си испанският икономист Луис Гарисано, който е представител на парламентарната група Renew Europe в ЕП.

По думите му след лятото Европейският парламент ще се фокусира все повече върху темата за бъдещето на конкуренцията.

Всъщност, европейският комисар по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер е била натоварена с задачата да ревизира части от антимонополното законодателство по време на втория си мандат в Брюксел, като се очаква до края на годината тя да представи нови инструменти за гарантиране на конкуренцията.

В писмо до американските конгресмени преди изслушването на директорите на технологичните гиганти Вестагер пише, че „много аспекти от съвременната икономика стават все по-дигитализирани“ и, че макар „тези платформи да носят много позитиви, има опасения, че властта и ролята на някои от тях са достигнали безпрецедентни размери“.

„Те също така играят ролята на пазачи, което означава, че ако действат неправомерно, те могат да нанесат значителни щети върху конкуренцията и иновациите, а в крайна сметка и върху потребителите“, се казва още в съобщението на Вестагер.

Стефани Йон-Кордин, която също е евродепутат от групата Renew Europe, е заявила пред Си Ен Би Си, че е време подобно изслушване да бъде организирано и от европейските институции.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг е единственият ръководител на технологичен конгломерат, който се е изправял пред Европейския парламент. Форматът на изслушването от 2018 г. обаче бе критикуван от повечето членове на ЕП, тъй като само малка група от политици можеха да задават въпроси на шефа на социалната мрежа.

„В миналото изпълнителните директор на групата GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon) отказваха да присъстват на изслушвания пред Европейски парламент, с изключението на Марк Зукърбърг. Надявам се, че те ще преосмислят подхода си“, коментира Йон-кордин, като добави, че темата за данъците е не по-малко важна от тази за конкуренцията.

още по темата
още от Технологии