Затвори

Дигиталната трансформация трябва да е фокусирана върху хората

Елена Дречева е изпълнителен директор на "Коника Минолта Бизнес Солюшънс България" ЕООД от 2005 г. Завършила е стопанско управление и международни отношения в СУ "Св. Климент Охридски". Работи в ИТ сектора повече от 17 години. Снимка: Юлиян Донов

В бъдеще клиентите ще оценяват компаниите не по бранда, а по опита, който имат с тях, казва Елена Дречева, изпълнителен директор на „Коника Минолта България“

- Госпожо Дречева, Konica Minolta преминава през мащабна трансформация на бизнеса си в глобален мащаб. Кои са основните насоки за развитие?

- Всички промени в организацията ни са с цел по-добро бъдеще на нашите клиенти, служители, обществото като цяло. Компанията се трансформира от няколко години. За целта през 2014 г. бе създадена вътрешна организация BIC (Business Innovation Centers). Нейната основна цел е да изследва съвременните нужди и да създава нови продукти, които да направят компаниите по-ефективни и по-конкурентоспособни. По същото време бяха открити и R&D лаборатории в Европа и Щатите, за да подкрепят новите иновационни проекти.

Насоките за развитие са свързани с новите потребности, както и с традиционните ни бизнес направления - решения за бизнеса, здравеопазване, индустриални решения и наука. На CeBIT бе представена новата ни ИТ платформа Workplace Hub, която концентрира в себе си технологичния ресурс на компанията, прави лесно администрирането и оптимизира разходите. Увеличихме стойността на устройствата ни за печат чрез добавена и виртуална реалност. Имаме множество проекти, свързани с дигиталното работно пространство. Например т.нар. виртуален сътрудник, който да ви води из офиса, за да стигнете до мястото, където е срещата ви, и да ви представи човека, с когото имате среща. Или сензори, с които се измерва чистотата на въздуха в работното помещение, консумираната енергия и други неща, които биха подобрили живота на служителите в организацията. В здравеопазването Konica Minolta е един от водещите световни производители на мамографи и рентгенови апарати с доста иновации в тази област. Актуалната насока са технологиите за превенция и диагностика на ракови заболявания. В индустриалните решения разработваме т.нар. wearables устройства. Идеята е да автоматизираме процеса на производство и да освободим ръцете на служителите в производствения процес. Това може да стане, да речем, чрез очила, на които тече видеоинструкция какво трябва да се прави по време на работния процес. Работим за автоматизация на производствени процеси с изкуствен интелект, за да се намали натоварването на хората с прости рутинни операции. Разработваме и решения, свързани със сигурността на информацията, която е изключително важна в днешно време.

Като цяло портфолиото ни расте, увеличават се и услугите, които предлагаме. Това изисква от нас да променим начина си на мислене и съответно стратегията си за пазара, за който отговаряме. В глобален мащаб смятам, че това ни се отразява положително. В момента клиентите ни очакват от нас решения, които да обхванат повече части от техния бизнес, за да бъдат по-конкурентоспособни и да работят по-добре със своите клиенти. Това е бъдещето на компанията.

 

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 17.01.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 17.01.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.66114
0.601996
CNY
10
2.49061
4.01508
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.20828
0.452841
RUB
100
2.81877
35.4765
USD
1
1.60275
0.623928