нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Facebook обучава изкуствен интелект да „вижда“

Getty Images

Кучета, планини, вкусна храна, безкрайни плажове и бебета – Instagram е пълен с всичко това. Всъщност така се превърна в една от най-големите бази данни със снимки на планетата през последното десетилетие, а компанията майка Facebook използва това свое богатство, за да създава нови технологии.

В момента платформата обучава програма с изкуствен интелект (AI), която може да „вижда“. Програмата на име SEER е надминала съществуващите AI модели в проведен тест за разпознаване на обекти, предаде CNBC.

Системата е постигнала „оценка на точността на класификацията“ от 84.2% при опит да направи тест, предоставен от ImageNet – голяма визуална база данни, предназначена за използване при изследване на софтуер за визуално разпознаване на обекти.

SEER е успял да идентифицира предмети от снимки чрез анализ на случайни, немаркирани и необработени изображения. „Бъдещето на изкуствения интелект е в създаването на системи, които могат да се учат директно от каквато и информация да им е предоставяне – независимо дали става дума за текст, изображения или друг тип данни“, пишат изследователите от Facebook в своя публикация.

Макар че към момента става дума само за проучване, според говорител на компанията потенциалните приложения са сравнително широки.

Много потребители на Instagram обаче могат да се изненадат от факта, че техните изображения се използват за обучение на AI системи. Това условие обаче е заложено в политиката за данни на платформата, която мнозина пропускат да прочетат.

още от Технологии