нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Facebook готви мерки за предпазване на тийнейджърите от вредно съдържание

Снимка: Getty images

Facebook ще въведе нови мерки в своите приложения, които имат за цел да предпазят тийнейджърите от вредно съдържание. Това съобщи вицепрезидентът на Facebook по глобалните въпроси Ник Кег в интервю за Си Ен ЕН, цитирано от Ройтерс.

Действията на компанията идват, след като американски законодатели отправиха критики към Facebook и другите платформи на фирмата, и по-специално Instagram, заради твърденията, че те влияят негативно на психичното здраве на младите хора

Клег изрази отвореност към идеята компанията даде на регулаторите достъп до нейните алгоритми, използвани за популяризиране на съдържанието. Той обаче заяви, че не може да отговори на въпроса дали същите тези алгоритми са допринесли увеличаване на гласността на хората, които щурмуваха сградата на американския конгрес на 6 януари.

Коментарът на Клег идва само дни, след като бившата служителка на Facebook Франсис Хаугън свидетелства пред комисия в Сената на американския Конгрес за начиите, по които компанията кара потребителите да разглеждат повече съдържание, както и за негативното влияние на социалната мрежа върху тийнейджърите.

„Ще въведем нещо, което смятам, че ще донесе значителна промяна.  Мярката ще направи така, че когато нашите системи засекат, че тийнейджър гледа отново и отново съдържание, което не е подходящо за него, ние ще го пренасочим към нещо друго“, споделя Клег пред Си Ен Ен.

„В допълнение, въвеждаме нещо, наречено „Вземете си почивка“, с което ще подканваме тийнейджърите да си взимат почивка от Instagram”, добави той.

Миналата седмица американските сенатори задаваха въпроси на представител на Facebook относно плановете на компанията да защитава по-добре младите си потребители на фона на изтекло вътрешно изследване, проведено от Instagram. Изследването е показало, че приложението се отразява негативно на психичното здраве на момичетата. Според изследването Instagram повишени нива на тревожност и депресия, като кара една третата от тийнейджърките да имат по-лоша представа за външния си вид.

Сенаторът демократ Ейми Кломбучър настоя за по-голяма регулация за технологични компании като Facebook.

„Омръзна ми да чувам „доверете ни сее“. Време е да защитим тези майки и бащи, които се борят със зависимостта на децата си към платформата и които стават свидетели на най-различни лоши неща“, каза тя пред Си Ен Ен след интервюто на Клег.

още по темата
още от Технологии