Затвори

Facebook потвърди, че събира данни за вас и когато не сте в мрежата

Снимка: Shutterstock

Facebook, затънала в скандала със злоупотреба с лични данни, потвърди, че събира данни на потребителите си, в това число и когато не са в социалната мрежа, предаде Франс прес.

В текст, публикуван в блога на Facebook, Дейвид Бейзър, отговарящ за продуктовия отдел на компанията, описва как социалната мрежа "събира данни от други интернет сайтове или приложения", използвайки едно от много "маркетингови средства" на Facebook, които му позволяват да измерва въздействието на техните обяви в социалната мрежа, но също извън нея, цитира БТА.

Facebook събира например информации, когато потребител кликне върху бутона "Харесвам" или "Споделям" в друг сайт (например статия в новинарски сайт) или влезе в сайт или приложение чрез своето потребителско име и парола за логване във Facebook.

Но онези, които дават реклами във Facebook, могат също и да ги разпространяват извън социалната мрежа, на друг сайт или приложение. Това е друго маркетингово средство, предлагано от социалната мрежа. Когато потребител на интернет кликне върху рекламата на обявител, който е част от мрежата на рекламодатели на Facebook, компанията също събира някои сведения.

Когато потребител посещава сайт или приложение, използващо услугите на Facebook, компанията получава информации, дори и ако потребителят е излязъл от социалната мрежа или няма акаунт в нея. Сред събраните информации са IP адресът, програмата за навигация в интернет или операционната система на апарата.

Изискваме от сайтовете и приложенията, които използват нашите средства, да ви казват, че събират информации и че ги споделят с нас и изискваме те да ви поискат разрешение за това, пише Дейвид Бейзър. Чрез приложение на трета страна, предложено във Facebook, британската компания Кембридж Аналитика се е добрала до данните на десетки милиони потребители на Facebook без тяхното знание.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Снимка: Guliver/ Getty Images

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 25.04.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 25.04.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.63176
0.612835
CNY
10
2.53846
3.9394
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.2383
0.446768
RUB
100
2.58341
38.7085
USD
1
1.60511
0.62301