нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Франция и Нидерландия искат още регулации за технологичните гиганти

Getty Images

Франция и Нидерландия отправиха предложение за по-стриктни правила в ЕС за технологични гиганти като Alphabet, Amazon и Facebook.

В съвместен документ, отправен към Европейската комисия, от двете държави изразяват желанието си европейските власти да контролира пазарното позициониране на платформите. „Общата ни амбиция е да създадем рамка, която да бъде достатъчно ефективна, за да се справи с икономическия отпечатък на такива участници в европейската икономика и да бъде в състояние да ги „отвори“, казва в изявлението Седрик О, държавен секретар, отговорен за цифровия преход във Франция.

Европейският съюз засили разговорите по отношение на водещите марки в технологичната индустрия през последните 12 месеца. В допълнение към провеждането на антитръстови разследвания на някои от големите фирми Комисията работи и по правилата за защита на данните.

Освен това до края на тази година се очаква да бъде представено предложение за нов инструмент, който ще даде на блока повече правомощия за надзор на цифровата икономика.

още от Технологии