Затвори

Снимка: Guliver / Getty Images

Снимка: Guliver / Getty Images

Снимки: Guliver / Getty Images

Меган Маркъл изкачва стълбите на параклиса "Сейнт Джордж" в Уиндзор в сватбената си рокля, издържана в изчистена линия, с акцент върху воала и тиарата. Роклята е на "Живанши", предадоха световните медии. Тиарата е на кралица Мери, взета назаем от кралица Елизабет Втора. 

Джордж Клуни и съпругата му - известният адвокат и правозащитник Амал Клуни. Снимка; Guliver / Getty Images

Почитатели на британското кралско семейство се стичат по улиците на Уиндзор. Снимка: Guliver / Getty Images

Снимка: Guliver / Getty Images

Имат ли бъдеще криптовалутите? На ход е световната финансова общност

ГЕОРГИ ГЕРГИНОВ е изпълнителен директор на NaXex Technological Development. Преди това е работил за SAP Labs, където стартира управленската си кариера. Професионалният му път включва и дългогодишен опит като софтуерен инженер. Съосновател и председател на Управителния съвет на Асоциацията за иновации в софтуерните технологии (ISTA), която организира едноименната ежегодна конференция - едно от най-значимите събития за софтуерната ни индустрия. Завършил е Техническия университет в София.

Снимка: Дияна Георгиева

Факт е, че виртуалните валути са навсякъде. Това е технологичен продукт, който в началото се подценяваше. Но сега, криптовалутите са на масата на финансистите. Световната финансова общност трябва да вземе решение, какво ще прави с този инструмент.

Има два варианта за такъв инструмент – или да се приеме от световната финансова общност или да не се приеме.

Ако световната финансова общност приеме тези валути като инструмент, който да използва, те ще се развият бързо и това може да означава, че в някакво обозримо бъдеще другите ни познати валути ще отстъпят. 

Другият вариант е този инструмент да не се приеме. Тогава криптовалутите бързо ще се обезсмислят.

Но ако този инструмент се възприеме от повечето икономики, това ще е инструмент, който ще се ползва.

Чисто технологично по-интересна е технологията зад виртуалните валути. Тя не е революционна като идея, не е нещо, което не го е имало. Но развитието й по този начин, по който се разви с криптовалутите и т.н. блокчейн технология, дава възможност да се мисли и вече намира приложение в много други посоки, свързани пак с дигитализация на обществото. Технологията дава възможност да се дигитализират по начин, по който трудно биха могли да се компрометират най-различни масиви от данни. Особено административни такива.

Всякакви регистри с имотни сделки, всякакви банкови транзакции и т.н., биха се съхранявали по начин, по който никой не може да ги модифицира. Т.е., когато се случи нещо – то се случва и никой не може да каже, че не се е случило. Коригирането на грешка в един такъв масив не е с редактиране на старата информация, а с добавяне на нова. Т.е. винаги за всичко еднозначно може да се види, какво се е случило, как се е случило, от кого се е случило. Това, което би било много голяма и не само технологична стъпка за обществото.

Това означава прозрачност.

Темата вероятно е болезнена за много хора, институции и бизнеси, но това е начинът много неща да се ускорят и много огромни сиви или тъмносиви сектори да избледнеят бързо.

 

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Изискан и просторен - лоби барът на хотела

Снимка: Guliver/ Getty Images

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.05.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.05.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.66128
0.601945
CNY
10
2.60267
3.84221
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23971
0.446486
RUB
100
2.67135
37.4343
USD
1
1.66016
0.602352