нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Google иска да превърне Youtube в конкурент на Amazon

Снимка: Guliver / Getty images

Всяка играчка, джаджа или стока, която виждате във видео в Youtube, скоро може да се продава онлайн - но не в Amazon, а на самата платформа, пише Блумбърг.

Наскоро най-големият сайт за видео споделяне в света започна да изисква от своите създатели на съдържание да тагват продукти, които се появяват в техни клипове. Тези данни ще бъдат свързани с инструментите на Google – Analytics и Shopping.

Целта е изобилието от видеа в Youtube да се превърне в каталог за стоки, който потребителите да могат да разглеждат и да използват за директна поръчка, казват източници, запознати с проекта. Google също така тестват нова интеграция с платформата за онлайн търговия Shopify.

Говорител на Youtube потвърди за Блумбърг, че компанията тества тази функционалност с ограничен брой видеоканали. Създателите на съдържанието ще имат пълен контрол върху продуктите, които се появяват в техните видеа, поясняват от платформата, определяйки начинанието като „експертимент“.

Този ход има потенциала да трансформира Youtube от рекламен гигант в нов претендент за лидерска позиция в онлайн търговията, доминирана от компании като Amazon и Alibaba.

Не е ясно как точно Youtube ще генерира приходи от тези продажби.

Това не е първият опит на Google в онлайн търговията, но до момента компанията може да се похвали само със смесени резултати. Засега тя предпочита да продава рекламно място и да препраща потребителите към други магазини, вместо сама да продава стоки.

Пандемията от COVID-19 обаче удари сериозно рекламните бюджети, особено в сектори като туризма. Същевременно с това онлайн магазините регистрират рекордни печалби, тъй като хората са принудени да си стоят вкъщи и да поръчват продукти по интернет.

От месеци насам обаче ръководителите на Google сигнализират, че Youtube ще играе централно място в новата им стратегия за електронна търговия. Съвсем наскоро главният изпълнителен директор на компанията майка на Google - Alphabet Сундар Пичай намекна, че изобилието от популярни клипове в Youtube за „разопаковане“ (unboxing) на продукти могат да се превърнат в платформа за пазаруване. Сайтът е пълен и с клипове на козметични продукти, при които създателите на съдържание рекламират търговски стоки в ефир.

Същевременно с това Amazon и Walmart от няколко години опитват да комбинират продажбата на продукти с видео съдържание, но до момента не са постигнали значителен напредък в това начинание. В Китай този бизнес модел вече е утвърден и постоянно добива все по-голяма популярност. В Douyin (името на TikTok в Китай) инфлуенсъри изпробват на живо най-различни продукти, от червило до смартфони, пред публика от милиони потребители.

още по темата
още от Технологии