нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Google Play Store намалява абонаментните такси за приложения

Shutterstock

Google ще намали таксите, които трябва да плащат разработчиците на приложения, базирани на абонамент, в онлайн магазина Play Store след критики за структурата на таксите на технологичния гигант от компании като Spotify, предаде „Ройтерс“.

От 1 януари догодина таксата за обслужване ще е 15% от оборота от всяка потребителска покупка още от първия ден вместо досегашната схема от 30% през първата година и по 15% след това.

„Чухме, че отливът на клиенти прави предизвикателство за бизнесите с абонамент да се възползват от намалената ставка. Така че, опростяваме нещата, за да гарантираме, че могат“, пишат в свое изявление от Google.

Компаниите за електронни книги и стрийминг на музика, които използват по-голямата част от продажбите си за разходи за съдържание, ще отговарят на условията за такса за обслужване от 10%.

Google стана обект на критика от големи фирми като Microsoft и Spotify, както и от стартъпи, според които таксите лишават потребителите от избор и повишават цените на приложенията.

През март технологичната компания заяви, че ще намали наполовина таксата за обслужване, която начислява на разработчиците в своя магазин за приложения за първите милион долара, които спечелят за година – ход, подобен на този на Apple.

още от Технологии