нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Google заплашва да спре търсачката си в Австралия

Снимка: Guliver / Getty images

Американската компания Google заплаши, че ще лиши австралийците от възможността да ползват търсачката й, ако Канбера не измени законопроекта си, който цели да задължи интернет гиганта да плаща на медиите за тяхното съдържание, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ако този закон бъде приет, няма да имаме друг рационален избор, освен да спрем търсачката на Google в Австралия", заяви регионалната директорка Мел Силва на изслушване пред комисия на Сената в Канбера.

Законът ще принуди технологичните компании като Facebook и Google да плащат на медиите за тяхното съдържание или в противен случай да платят глоби в размер на 10 милиона австралийски долара (7,7 милиона щатски долара), отбеляза ДПА.

"Когато обявите цена на поставянето на линкове към дадена информация, разваляте начина, по който работят търсачките и вече нямате отворена и свободна мрежа", каза Силва.

Компанията иска да плаща на издателите чрез платформата си за новини, вместо за линкове. Близо 200 издания са подписали споразумения с Google, за да станат част от тази платформа.

още по темата
още от Технологии