нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Хакери измамиха защитата с ирисово сканиране на Samsung Galaxy S8

Снимка: Shutterstock

Технологията за ирисово сканиране на новите смартфони на Samsung - Galaxy S8, бе разбита от германски хакери по-малко от месец, след като устройството бе пуснато в продажба, съобщи британският в. "Гардиън".

Видеозапис, публикуван от Компютърен клуб Chaos Computer Club - хакерско обединение, създадено в Берлин през 1981 година, показва как технологията, използвана за сигурност и отключване на устройствата, може да бъде заблудена, че сканира очите на истинския собственик.

Хакерите използват "изкуствено око" - комбинация от контактна леща и принтирана снимка на окото на собственика, каквато може да бъде свалена от социалните мрежи, макар най-добрият вариант да е дигитална снимка, направена в режим за нощна фотография.

Рискът за сигурността на потребителите при ирисовото сканиране е дори по-голям, отколкото при пръстовите отпечатъци, тъй като излагаме ирисите си много повече. Ако имате ценни данни на смартфона и може би дори правите плащания през него, то е по-безопасно да използвате традиционната защита с ПИН-код вместо биометрични данни, препоръчва говорителят на групата Дирк Енглинг.

Galaxy S8има и функция за лицево разпознаване, която бе "измамена" още преди пускането на смартфона на пазара - просто с принтирана снимка на собственика.

Samsung обяви днес, че е започнато разследване на твърденията на хакерите, предаде Франс прес.

Технологията за ирисово сканиране е разработена след прецизни тестове и ако има уязвима точка или нов метод, който застрашава усилията ни да гарантираме сигурността, то ще отговорим възможно най-бързо, обеща концернът в изявление.

още от Технологии