Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Huawei инвестира 1 млрд. паунда в R&D център във Великобритания

Снимка: Gulliver / Getty images

Местните власти в община южен Кеймбриджшър, Великобритания са одобрили изграждането на център за научноизследователската и развойната дейност на Huawei, предаде Си Ен Би Си. По първоначална информация Huawei ще инвестира 1 млрд. паунда в първата фаза от проекта.

В завода, който ще бъде Coycтън, на около 7 мили (малко над 11 км) от центъра на град Кеймбридж, ще се произвеждат чипоев от последно поколение. От Huawei смятат, че в центъра ще работят между 300 и 400 служители. Той също така ще бъде използван за мeждyнapoднa цeнтpaлa по оптоелектроника на компанията. Оптоелектронните устройства, представляват устройства и системи, които излъчват, засичат и контролират светлина. Те се използват в изграждането на влакнесто-оптични комуникационни системи, центрове за данни и мрежова инфраструктура.

Новината идва на фона на обтегнатите отношения между Обединеното кралство и китайската телекомуникационна компания, след като миналият месец британският Nаtіоnаl Суbеr Ѕесurіtу Сеntеr започна разследване, което трябва да оцени рисковете за национална сигурност от инсталирането на телекомуникационна технология на Huawei в страната. Разследването бе започнато само няколко дни, след като САЩ предприе нови мерки за ограничаване на достъпа на Huawei до оборудване и чипове на американски компании. Напрежението ескалира допълнително, след като администрацията на Доналд Тръмп заяви, че 20 водещи китайски компании, включително и Huawei, са подкрепяни от китайската армия.

По-рано този месец бившият изпълнителен директор на Gооglе Epиĸ Шмид заяви пред Би Би Си, че „няма съмнение, че Huawei е вземала участие в практики, които са неприемливи за националната сигурност“. От фирмата отхвърлят твърденията, че изпращат данни на Пекин и подчертават, че са независими от китайското правителство.

още по темата
още от Технологии