нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

iPhone отново е най-продаваният смартфон за първи път от пет години насам

Guiliver/Getty images

Първият вариант на iPhone с 5G постави Apple на челната позиция по продажби на „умни телефони“ за първи път от 5 години насам, предаде Файненшъл таймс.

През последното тримесечие на 2020 г. Apple са успели да пласират 80 млн. телефона след премиерата на iPhone 12, сочат данни на маркетинговата компания Gartner. По този начин американският производител изпреварва Samsung по брой продадени устройства за първи път от 2016 г. насам. Apple регистрира 15% ръст в продажбите в периода октомври- декември 2020 г.

Корейската марка Samsung регистрира спад в продажбите на телефони от 12% през последното тримесечие на годината, най-вече защото загуби част от своя пазарен дял за сметка на китайските марки Oppo, Xiaomi и Vivo.

Китайският производител Huawei поема тежък удар от търговската война със САЩ. Продажбите се понижават с 41% в последното тримесечие на 2020 г. поради което компанията вече е на пето място в глобалната класация, след другите китайски конкуренти Xiaomi и Oppo. Според Gartner това е първият случай от 2013 г. насам, в който Huawei не е сред най-големите 4 производителя на смартфони в света за дадено четиримесечие.  За сравнение – през 2013 г. Huawei е след BlackBerry и Sony в класацията, марки, които отдавна нямат лидерска позиция в бранша.

Сред причините за понижението на резултатите на Huawei е и решението на компанията да продаде своя бранд Honor, като по този начин го спаси от налагане на санкции. Така в годишната класация за 2020 г. Huawei се позиционира на трето място, след Apple и с понижение в броя продажби от близо 25% на годишна база.

За цялата 2020 г. общо глобалният брой на продадените смартфони е 1,35 млрд., което е с 12% по-малко в сравнение с продажбите през 2019 г. Причината е заради глобалната пандемия и скъсаните вериги на доставки, се казва в анализа на Gartner. Този спад обаче вече затихва, като специално през последното тримесечие на 2020 г. възлиза на 5%, а общия брой смартфони продадени тогава е 385 млн.

 

още от Технологии