нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Изкуственият интелект на Facebook засича 94.7% от речта на омразата

Getty Images

Изкуственият интелект на Facebook засича 94.7% от публикациите с реч на омразата, които биват премахвани от платформата.

Главният технологичен директор на социалната мрежа, Майк Шрьопфер разкри този факт, добавяйки, че софтуерът значително се е подобрил – през 2017 г. този показател е отчитал едва 24%, предаде CNBC.

Речта на омразата е един от най-големите проблеми на социалните медии, включително Facebook, Twitter и TikTok, които назначават хиляди модератори на съдържание по света, за да преглеждат постове, снимки и видеа, споделяни в платформите им.

В сряда, над 200 модератори на създадената от Марк Зукърбърг компания заявиха в отворено писмо, че животът им е бил рискуван, след като били принудени да се върнат в офисите си по време на пандемията от новия коронавирус.

Хората сами по себе си не са достатъчни, затова и технологичните гиганти стават все по-зависими от изкуствения интелект.

„С милиардите потребители, използващи нашите платформи, разчитаме изкуственият интелект да мащабира работата си по прегледа на съдържанието и да автоматизира решенията, когато е възможно“, обясни Шрьопфер. „Целта ни е да забелязваме речта на омразата, дезинформацията и други форми на нарушаващо политиката съдържание бързо и точно“, добави още той.

още от Технологии