Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Концепцията на Huawei за интелигентен град

119

Едуин Диендер - вицепрезидент правителствен и обществен сектор в Huawei Enterprise Business Group. Снимка: компанията

Представете си град на бъдещето, в който уличните камери разпознават наводненията, преливането на реките и каналите и ако сте далеч от дома, тези камери могат да отчетат и да ви информират дали вашата къща не е наводнена. Същото важи за пожари, обществени услуги, проблеми с електричеството, изтичане на газ...

Това е концепцията за интелигентните градове на китайския технологичен гигант Huawei. Футуристичните решения с използване на изкуствен интелект в полза на информираността и безопасността на човека бяха представени от компанията днес на събитие в столичния хотел "Хилтън". 

"Навлизаме в нов свят, в който материалните неща могат да чувстват, всички неща са свързани и умни", посочи на събитието вицепрезидентът на Huawei Enterprise Business Group Едуин Диендер. 

По думите му информационните и комуникационни технологии ще променят живота на хората. 

Huawei разработва нововъведения, които да отговарят на нуждите на потребителите. Тя ще разработи съвместни проекти със страните от Централна и Източна Европа.

"Като стъпим на основата на техните силни страни в информационните и комуникационни технологии (ИКТ) и изследването и развитието (R&D), заедно ще направим дигиталната промяна възможна, за да изградим напълно свързан интелигентен свят", каза Диендер.

В умните радове на бъдещето според Huawei ще се използват иновативни методи за транспорт, образование, видео облачни услуги и 5G мобилен интернет.

Компанията демонстрира концепция за хоризонтална технологична платформа, която е в състояние да свързва разнообрази бази от данни между различни индустрии и институции. "Може да си представите тази система като града, в който живеете, като вашата улица, или къща. Вие можете да ходите нагоре и надолу, наляво и надясно, напред и назад, а същото важи и за технологията", обясни Диендер. 

Какви още ще бъдат умните градове? 

Камерите по улиците им могат да бъдат използвани и за разпознаването на регистрационните номера на автомобили, карали с превишена скорост, както и за най-различни други услуги, което превръща цялата система в един своеобразен интелигентен оперативен център.

Започваме от един определен сектор и използваме по нов и различен начин съществуващата технология, за да улесним ежедневните задачи на отделните градски служби, посочиха от Huawei. Освен това, работим и по интелигентни улични лампи със сензор, който да позволява да отчитат дали по улиците има движение, лампите да светват когато нощем под тях преминава човек и съответно се изключат, когато те са празни. Това увеличава значително тяхната ефективност, посочи още Диендер.

От навлизането си в държавите от Централна и Източна Европа преди повече от 15 години, Huawei работи с местни компании в сферата на потребителската електроника, комуникациите, образованието, транспорта, енергетиката и финансите, и активно си сътрудничи с правителствата в изграждането на интелигентни градове. През последните 5 години тя е обучила над 15 000 кадри в сферата на ИКТ в 16 държави от Централна и Източна Европа в опит да създаде опитни специалисти за развитието на дигиталната икономика и дигиталната трансформация в тези страни.

Георги Георгиев за "Мениджър Нюз"

още от Технологии
16
Събота
Февруари