нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Microsoft за малко не детронира Apple от първото място по пазарна капитализация

Снимка: Getty images

 Резкият скок на цената на книжата на Microsoft почти бе достатъчен, за да позволи на основаната от Бил Гейтс компания да детронира Apple като най-ценната компания в света, предаде Ройтерс

Подкрепени от силния растеж на бизнеса с облачни изчисления Azure през последното тримесечие, акциите на Microsoft поскъпнаха с 4,21% в края на търговската сесия в сряда до 323,17 долара за брой, което донесе на компанията пазарна капитализация от 2,426 трлн. долара спрямо 2,461 трлн. долара за Apple, сочат данните на Refinitiv.

Цената на книжата на Apple се понижи с 0,31% преди финансовия отчет на компанията, който ще бъде бъде представен днес. Вниманието на инвеститорите е насочено към влиянието, което глобалната криза при доставките ще окаже върху способността на фирмата да отговори на търсенето на различните модели iPhone.

От началото на годината акциите на Microsoft са поскъпнали с 45%, като това се дължи най-вече на силните продажби, стимулирани от търсенето на облачни услуги в условията на пандемия. Акциите на Apple са поскъпнали с 12% през 2021 г .

Apple задмина Microsoft по пазарна капитализация през 2010 г. Двете компании многократно си разменяха първото място през последните години, като Apple е лидер на класацията от средата на 2020 г.

По-рано тази седмица Microsoft отчете печалба от 2,27 долара за акция при приходи от 45,32 млрд. долара за последното тримесечие, докато очакванията бяха за печалба от 2,07 долара на акция при приходи от 43,97 млрд. долара.

Според данните на Refinitiv анализаторите очакват Apple да отчете 31% ръст на приходите си за третото тримесечие до 84,8 млрд. долара и коригирана печалба на акция от 1,24 долара.

още по темата
още от Технологии