нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Шефът на Intel с лоша прогноза за недостига на чипове

Снимка: Getty images

Глобалният недостиг на чипове може да продължи още две години. Това заяви в интервю за „Уолстрийт джърнъл“ новият главен изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингър, след като американският технологичен гигант отечете по-слаби от очакваното финансови резултати за тримесечието.

По думите му ограниченията в доставките, които засягат някои сектори на световната икономика от месеци, ще продължат, докато не се създаде повече производствен капацитет, който да отговори на търсенето на чипове във всички индустрии – от автомобили до електроника.

„Създаването на повече капацитет ще отнеме известно време. Просто нещата стоят по този начин, когато става въпрос за строенето на нови фабрики“, коментира той.

Глобалният недостиг на полупроводници наруши производствения процес в най-различни сектори и доведе до спиране на дейността в редица автомобилни заводи, както и ограничено предлагане на електроника, включително компютри и конзоли.

Този месец в Белия дом проведе срещи с ръководители на компании за чипове и такива от други сектори, за да реши какви действия трябва да бъдат предприети за справяне с недостига и за укрепване на производството в САЩ. По-рано президентът Джо Байдън обеща да реши проблема чрез отделяне на 50 млрд. долара за индустрията за чипове в своя инфраструктурен план.

„Инвестициите, които са нужни в този мащаб“, са огромни“, коментира Гелсингър

Главният изпълнителен директор, който пое поста през февруари, се ангажира с предоставянето на производствени мощности възможно най-бързо, така че недостига да бъде облекчен.

С изключение на предстоящата продажба на бизнеса на компанията с памет и други части, от Intel казаха, че са регистрирали приходи от 18,6 млрд. долара и нетна печалба от 5,7 млрд. долара през първото тримесечие. Акциите на компанията поевтиняха в следборсовата търговия.

Този месец Гелсингър представи амбициозна стратегия за превръщане на Intel във водещ производител на чипове за други компании, влагайки 20 млрд. долара в две нови фабрики за полупроводници в Аризона.

 

още по темата
още от Технологии