нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Недостигът на чипове застигна MacBook и iPad

Getty Images

Производството на някои модели MacBook и iPad се забавя заради глобалния недостиг на чипове – знак, че дори Apple и огромната ѝ производствена мощ не е имунизирана от безпрецедентната криза в доставките, предаде изданието Nikkei.

Проблемът е довел до закъснения в монтирането на компоненти върху печатните платки на лаптопите MacBook преди финалното сглобяване, докато при таблетите iPad се е стигнало до отлагане на производството във времето заради липса на дисплеи и компоненти за дисплея.

Заради забавянето Apple е изтеглила поръчките на други компоненти за двете устройства за втората половина на 2021 година. Според източници и експерти тези процеси са знак, че недостигът на чипове нараства и може да се отрази още по-тежко на малките технологични играчи.

Компанията е известна със своя опит в управлението на една от най-сложните вериги за доставки и със скоростта, с която може да мобилизира доставчиците. Към момента производствените планове на емблематичния смартфон iPhone не са засегнати.

Наскоро основният конкурент Samsung обяви, че недостигът на компоненти може да е проблемен за компанията в периода април-юни тази година, добавяйки, че има екипи от служители, които работят денонощно.

още от Технологии