Затвори

Никола Янев: Galaxy Note8 удвои продуктивността ми

Никола Янев, президент на предприемаческата организация Start It Smart

Никола Янев е президент на предприемаческата организация Start It Smart и основател на предприемаческото списание Entrepreneur.bg. Междувременно обича да фасилитира и хоства събития, дискусии и панели на теми, свързани с технологиите, бизнеса и иновациите. В свободното си време организира нетуъркинг събитието Sillicon Drinkabout Sofia, което всяка седмица събира десетки перспективни стартъп основатели на едно място. През 2014 г. напуска университета и създава своя обучителна програма, по която учи и до днес. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. В обичайния си мултитаскинг режим Никола Янев тества новия телефон на  Samsung - Galaxy Note8 - и споделя впечатления от първо лице.

***

- Всички предприемачи знаят, че времето е ценно. Същевременно Galaxy Notе8 е истински властелин на мултитаскинга най-вече благодарение на т.нар. Infinity дисплей и новата функция App Pair, която ви позволява да създавате по свой избор двойки приложения за Edge панела и с лекота да стартирате две приложения едновременно. Как апаратът промени начина, по който разполагате със своето време?

- Боравенето с апарата е наистина лесно и изключително приятно. Едно от основните ми изисквания към устройствата, които използвам за работа всеки ден, е бързината им. В Galaxy Note8 харесах точно това – бързината, с която успявам да жонглирам с всички приложения -  имейл, месинджър, телефон, социални мрежи, календари и документи. Това дава най-голяма стойност във всекидневната ми работа. Тази оптимизация доведе до по-голяма продуктивност, повече свършена работа и голямо удоволствие от резултатите.

За пример мога да дам конкретен момент от изминалата седмица, в който през телефона си провеждах дълъг конферентен разговор с няколко души, паралелно с това чрез App Pair имах отворени 2 презентации с голям обем и много статистики. По време на конферентния ми разговор получих телефонно обаждане относно изпратен имейл, което приех, отворих имейла, записах среща в календара си и след това отново се върнах безпроблемно към конферентния разговор и презентациите.

- S Pen е една от характерните функционалности на Note устройствата. Подобри ли тя начина, по който водите своите бележки, чертаете графики или въобще взаимодействате с телефона и общувате?

- Ползвам съм и други писалки на смартфони, но S Pen ми хареса най-много. Силата на това да имаш аксесоар, с който да пишеш и чертаеш много по-прецизно, отколкото просто с пръста си, е много голяма.

По принцип в работните си срещи често използвам хартия и химикалка, за да пиша и скицирам идеи. През изминалата седмица доста рядко ползвах хартия и химикал, защото всичко, което исках да запазя, обясня и илюстрирам по време на срещите си, успявах да направя на смартфона.

Дори в един момент интуитивно започнах да ползвам писалката за браузване, писане и други задачки, различни от просто бележки.

- Както средностатистическият потребител, така и бизнес предприемачите със сигурност ще оценят двойната камера на Galaxy Note8, включваща втори широкоъгълен обектив. Все пак тя не е само за селфита и впечатляващи залези. Търговците на недвижими имоти, архитекти и др. също се нуждаят от по-добри камери. Как ви служи тя във вашето ежедневие като президент на предприемаческата организация Start It Smart и основател на предприемаческото списание Entrepreneur.bg?

- Сега поглеждам, че за изминалите 7 дни съм направил над 430 снимки с Galaxy Note8, а все пак седмицата не беше толкова натоварена. Имахме няколко събития за стартиращи предприемачи, на които двойната камера свърши отлична работа. На няколко пъти фотографът с професионален DSLR изчезна, а тъй като сред нашия екип устройството с най-добра камера беше моето, продължавахме да снимаме с него. Голяма част от тези снимки ще влязат в официалните албуми на събитието.

Накрая на един от дългите работни дни бях седнал да вечерям с приятели и им показах телефона. Докато една от дамите разглеждаше устройството, беше включила камерата и снимаше храната, се появи един интересен коментар, с който и до днес се шегуваме. Тя каза: “Ле-леее, през камерата на телефона ви виждам доста по-красиви, отколкото на живо”. Посмяхме се и се поснимахме. Беше забавна вечер.

- DeX предоставя уникалната възможност да трансформирате Galaxy Note8 в настолен компютър с голям дисплей, клавиатура и мишка. Твърде смело ли би било, ако кажем, че апаратът прави лаптопите излишни?

- Винаги ходя с раница или друг вид чанта не за друго, а защото пренасям лаптопа си. Нямах възможност да ползвам DeX досега, но съм виждал впечатляващо демо, което показва как точно работи той.

Що се отнася до самото устройство Note 8, за изминалата седмица седнах на компютър само за да напиша няколко дълги статии. Всичко останало, като имейли, конферентни разговори, проучвания, правех директно от мобилното устройство.

Фактът, че телефон съвсем спокойно може да замени дневните функционалности на един компютър, е много силно предимство. Замислете се, преди няколко години дори не можехме да си представим това.

- Кои са любимите ви функции на Galaxy Note8?

- Няколко функции се очертават като мои най-любими:

  • Камерата е едната от тях. Много се забавлявам, докато снимам, а функцията “Фокус на живо” дава допълнение, с което може да се изявиш и като професионален фотограф, ха-ха.
  • Samsung health е друга функционалност, която много ми помогна. Опитвам се да водя по-активен начин на живот, да спортувам повече и да се движа. В определени моменти следях пулса си, ниво на стрес и ниво на кислород в кръвта, което ми помагаше да оптимизирам физическата активност.
  • Както споменах в един от предишните отговори, App Pair имаше голямо въздействие върху продуктивността ми. Същевременно никога не бях ползвал подобна функция и се впечатлих. Харесвам функционалности, при чието изграждане потребителят и неговото ежедневие са взети предвид.

Интервю на Владимир Тодоров

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 16.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 16.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67222
0.598007
CNY
10
2.49873
4.00203
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21574
0.451316
RUB
100
2.68208
37.2845
USD
1
1.6688
0.599233