нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Alphabet и Facebook свързват Япония с Югоизточна Азия с нова подводна кабелна система

Снимката е илюстративна. /Getty Images

Alphabet и Facebook обявиха участието си в нова подводна кабелна система, предназначена да подобри интернет свързаността в Азиатско-тихоокенския регион.

Инфраструктурният проект „Кайсия“ ще свърже Япония, Сингапур, Тайван, Гуам, Филипините и Индонезия и ще помогне за обслужване на нарастващото търсене на широколентов достъп и 5G безжична свързаност, обявиха от Facebook, цитирани от Bloomberg.

През март компанията обяви изграждането на два нови подводни кабела, свързващи Сингапур със западното крайбрежие на САЩ – Bifrost и Echo, като в изграждането на втория участва и Google.

Същевременно от най-голямата търсачка в света коментираха, че благодарение на Apricot и Echo ще се подобри устойчивостта на Google Cloud и другите дигитални услуги на компанията. Новата оптична връзка, обхващаща Азиатско-тихоокеанския регион, има първоначален капацитет от над 190 терабита в секунда.

И двата гиганта от Силициевата долина инвестират в изграждането на интернет инфраструктура в регионите, които според тях предлагат най-висок потенциал за растеж. Миналата година Google съобщи, че ще инвестира 10 млрд. долара в следващите от 5 до 7 години, за да помогне за дигитализацията в Индия.

още от Технологии