Затвори

Роботи заменят журналистите на Microsoft

Getty Images

Технологичната корпорация Microsoft ще прекрати договорите си с близо 50 журналиста до края на месец юни на уебсайта си MSN, за да ги замени с автоматизирани системи, които да избират най-важните новини, предаде „Би Би Си“.

От компанията заявиха, че внедряването на изкуствения интелект е част от регулярната оценка на бизнеса. „Това може да доведе до по-завишени инвестиции на някои места“, бе оповестено в изявление.

Екип от новинари на пълен работен ден все пак ще остане, но в по-малък състав. Някои от служителите, които предстои да бъдат съкратени, смятат разсъждението, че хората могат да бъдат заменени от машини за „деморализиращо“, а според други роботите може да не са напълно запознати с редакторските указания и да допуснат неподходящи новини.

„Прекарах целия си живот в четене за това как автоматизацията и изкуствения интелект ще вземат работата ни – сега вземат моята“, коментира един от уволнените.

Microsoft е една от многото компании, които експериментират с форми на т.нар. „роботна журналистика“, за да намалят разходите си. Google също работи по подобни проекти.

още от Технологии