Samsung представи Galaxy Note10 и Note10+

Снимка: Guliver / Getty images

Samsung представи най-новия модел на водещия си смартфон Galaxy Note, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Премиерата се състоя в Ню Йорк.

С новия Samsung Galaxy Note 10 южнокорейският технологичен гигант се надява да затвърди позицията си на лидер на световния пазар на смартфони в конкуренцията на подложения на натиск от САЩ китайски производител Huawei и на американската компания Apple, отбелязва Франс прес.

Ройтерс посочва, че новият смартфон е съвместим с мобилните мрежи от пето поколение (5G) и има подобрени характеристики на камерата. С Galaxy Note 10 Samsung се надява да повиши намаляващите си печалби и да увеличи преднината си пред изпитващия затруднения Huawei.

Южнокорейската компания се оказа най-големият печеливш от включването на китайския й конкурент в "черния списък" на САЩ през май, като продажбите на нейните смартфони нараснаха със 7 процента през второто тримесечие на годината, отбелязва Ройтерс.

Акцент в Galaxy Note 10  е поставен върху функциите за правене на снимки и видеоклипове, като Самсунг се надява новият модел да се понрави на феновете на социалните медии и на Youtube. Така например, камерата има триизмерен (3D) ефект.

Именно добрите камери помогнаха на Huawei да се изкачи на второ място по продажби на смартфони в света, отбелязва Ройтерс.

Новият Galaxy Note 10 освен това може да се похвали с по-дълъг живот на батерията - със 7,5 процента повече от предходната девета версия. Основна заслуга за това има липсата на гнездо за слушалки, въпреки че шефове на Самсунг дълго време се подиграваха на конкурентни компании за отпадането на тази функция, отбелязва Асошиейтед прес.

При разработването на новия модел южнокорейската компания си е сътрудничила с американския технологичен гигант Microsoft, като потребителите ще имат достъп до своя Galaxy Note 10 от компютри с операционна система Windows.

Новият смартфон на Samsung ще бъде пуснат в продажба на 23 август. Той ще има две разновидности - Galaxy Note 10, с 16-сантиметров дисплей(6,3 инча) и цена, започваща от 949 долара, и Galaxy Note 10+, със 17-сантиметров дисплей(6,8 инча) и цена от 1099 долара.

Всяка от тях ще има подмодел с опция за свързаност с мобилна мрежа от пето поколение. Цената на тези смартфони ще започва от 1299 долара.

Самсунг потвърди, че новият таблет Tab S6 също ще бъде пуснат в продажба на 23 август. Южнокорейската компания представи още два продукта - смарт часовник Watch Active 2, с цена от 309 долара и лаптоп Book S, който ще бъде пуснат в продажба през септември на цена от 999 долара.

Новият Galaxy Note 10 на Samsung ще започне да се продава преди очакваното представяне през септември на новия модел на iPhone на Apple.

още по темата
още от Технологии