Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Samsung стартира продажбите на сгъваемия Galaxy Fold

Снимка: Guliver / Getty images

Технологичният гигант Samsung обяви, че от утре пуска на пазара първия си сгъваем смартфон, след като преди месеци проблеми с екрана на устройството принудиха компанията да отложи лансирането му, цитирана от БТА.

Най-големият производител на смартфони разработва Galaxy Fold близо осем години, но се наложи да забави пускането му през април, след като хора, пишещи първите отзиви за устройството, информираха за проблеми с екрана само след няколко дни ползване.

Случилото се бе сериозен удар за Samsung , който се надяваше да даде тласък на продажбите на скъпите си телефони с новото устройство за 2000 долара. Печалбите на компанията намаляват през последните години заради по-слабия пазар и силната конкуренция от Китай.

След месеци "доизпипване" на Galaxy Fold, който е подготвен за работа с високоскоростната телекомуникационна мрежа 5G в някои страни, Samsung обяви, че пуска утре смартфона си в Южна Корея, а след това и на други пазари, сред които САЩ, Германия и Франция.

Компанията ще предложи също така програма за ползващитеGalaxy Fold, според която Samsung ще поеме 70 процента от цената на поправката на екран еднократно в рамките на една година ползване на устройството.

Galaxy Fold бе широко рекламиран като първия в света сгъваем смартфон. Конкуренти като китайския Huawei бързат да пуснат подобни устройства на пазара.

В исторически план Samsung е имал няколко проблеми със свои продукти, като най-значимият беше глобалното изтегляне на Galaxy Note 7 през 2016 година заради самозапалване на батериите. От това репутацията на технологичния гигант сериозно пострада.

Компанията също така е засегната от търговската война между Япония и Южна Корея, породена от спорове, датиращи от Втората световна война.

В резултат Токио наложи през юли ограничения за износ, който е решаващ за южнокорейските технологични компании. Заместник-председателя на компанията Ли Джае-йон, който определи ситуацията като криза, посети Токио, за да осигури нужните материали.

Според анализатори търговският спор ще засегне доставката на продукти на Samsung , сред които и Galaxy Fold, тъй като компанията разчита на продукти, произвеждани от японската Сумитомо Sumitomo Chemical.

Освен това отново се гледа дело срещу Ли Джае-йон. То е свързано с ролята му в голям корупционен скандал, който доведе до свалянето от власт на бившата президентка Пак Гън-хе.

Според анализатори решението може да се окаже сериозно предизвикателство за Samsung .

още по темата
още от Технологии