нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Що е то 5G и има ли почва у нас? Huawei Roadshow дава отговор

Shutterstock

Искате лаптопът да ви е под ръка навсякъде? Да играете на игри по всяко време? Да гледате любимия си сериал? При това без физическото устройство да е с вас? Как е възможно това? Просто – чрез интелигентни решения, използващи 5G технологиите.

Huawei е пионер в тази област и със сигурност има какво да ви каже за 5G. За целта компанията е изградила иновативен пътуващ шоурум, наречен Huawei Roadshow и в момента е в София. Всеки желаещ може да се докосне до бъдещето на технологиите до края на работната седмица, като посети шоурума пред Mегапарк , в столичния квартал Младост, на бул. Цариградско шосе 115Г.

Digitall on Tour предлага разходка в бъдещето, която показва как с еволюционни стъпки технологичният гигант Huawei предлага да направи живота ни много по-лесен и сигурен, като използва интелигентни решения, базирани на технологията 5G.

Digitall on Tour е ориентиран към бизнеса и развитието на нови услуги на базата на 5G технологията.

Специалистите на компанията отговарят на въпроси за надграждането на съвременните 3G и 4G мрежи, включително как постепенно технологията 5G ще предлагат скорости сравними или по-високи от тези на фиксираните услуги. Все повече комуникации от типа M2M (machine-to-machine, например автономни автомобили, системи за контрол на трафика, умно производство, градски системи за сигурност), ще подобряват връзката си, благодарение на свръхбързия пренос на данни на 5G.

Huawei представя системата FusionROBO – интегрирано решение за компании за дистанционно управление на устройства и ресурси с една обща управляваща система. FusionROBO се предлага в три версии и е способна да намали разходите на клиентите с до 65%.

Визията на Huawei за по-добра свързаност е базирана на решения от типа B2B, IT и облачните услуги, както и за индустрията на теснолентовия „интернет на нещата (NB-IOT)“, движена от цифровото развитие на бизнес средата, „умните градове“ и дигитализацията на всекидневието. M2M комуникациите ще зависят все повече от способността на мрежите да понесат огромни натоварвания от информация и да я пренесат с нужната скорост за функционирането на автономни автомобили и интелигентна инфраструктура.

Технологията за изкуствен интелект на Huawei, демонстрирана по време на Roadshow 2019, показва как постепенно физическата работа по подмяна на телекомуникационно оборудване ще изисква много по-малък човешки и времеви ресурс. Камера и свързаният с нея изкуствен интелект на Huawei следи за качественото изграждане на телекомуникационно оборудване за 4G и 5G и дори може в реално време да се свързва с екипа на място, за да го насочва по време на работата – изцяло без намесата на човешкия фактор и много по-ефективно, отколкото това се е случвало досега.

Безспорен интерес в подвижния шоурум предизвиква демонстрацията на облачни услуги Cloud X – технология, приложима в широк набор от индустрии, а също за крайни клиенти. Тя прави възможно споделянето на огромно количество информация през облака с непостижима до днес скорост. Cloud X предлага три типа услуги: Cloud PC, Cloud Gaming и Cloud AR/VR. С помощта на 5G мобилните оператори ще имат възможност значително да разширят услугите си. За крайните потребители това означава, че собствеността върху хардуер – например игрова конзола – вече няма да е задължително условие за използването му. Подобно на системите за споделени автомобили 5G ще даде възможност за споделяне на персонални компютри, игрови конзоли и мултимедия много по-бързо и лесно.

още от Технологии