нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Шефовете на Facebook и Twitter на разпит за статия срещу Джо Байдън

Getty Images

Шефовете на социалните мрежи Facebook и Twitter ще бъдат призовани като свидетели заради предполагаемата цензура на спорната статия от New York Post, свързана със семейство Байдън.

Въпросният материал разкрива имейли и кадри, които от изданието твърдят, че са копирани от лаптоп на сина на кандидата за президент Джо Байдън, Хънтър.

След многократни споделяния от потребители, от Twitter заявиха, че публикациите нарушават политиката за хакнати материали, но по-късно промениха позицията си по темата, пише „Би Би Си“. От Facebook пък ограничиха разпространението на новината преди проверката ѝ от фактическа гледна точка.

Сега 12 републиканци от Комисията по правосъдие на Сената гласуваха Марк Зукърбърг и Джак Дорси да бъдат подложени на разпит по темата.

Историята, в която се твърди, че Хънтър е организирал среща между директор от украинска енергийна фирма, за която е работил, и баща му във времето, в което Джо Байдън все още е бил вицепрезидент, предизвика съмнения от самото начало. Facebook също предприе действия за ограничаване на разпространението на информацията, но Twitter, изглежда, зае по-агресивна позиция и не само редуцира обхвата, но блокира и връзките, пише Tech Crunch. Това доведе до вълна от критики и оплаквания за цензура от страна на привърженици на Републиканската партия.

Следващата седмица двамата изпълнителни директори трябва да застанат пред Търговския комитет на Сената заедно с шефа на Google, Сундар Пичай, за да дадат показания по антимонополното дело, заведено срещу най-голямата търсачка в света.

По-рано миналата седмица председателят на Съдебната комисия в Сената на САЩ, Линдзи Греъм, и републиканските сенатори Тед Круз и Джош Хоули обявиха, че ще гласуват за изпращане на призовка до Джак Дорси, предаде „Ройтерс“.

още от Политика