Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Швеция даде старт на първата си 5G мрежа

Guliver/Getty Images

Телекомуникационната компания Tele2 обяви официално старта на първата търговска мобилна 5G мрежа в Швеция. Първите точки на мрежата са в Стокхолм, Гьотеборг и Малмьо и с тях се поставя началото на първата истинска и най-всеобхватна 5G мрежа на Швеция, казва в официално съобщение на компанията нейният шеф Андерс Нилсон.
Новата технология осигурява скорост на пренос на информация от 1 Gb/s, което е почти 4 пъти по-бързо от това на 4G поколението. На този етап само клиентите на  Tele2, които използват неограничен интернет, автоматично ще получат връзка с 5G. Tele2 изпревари само с ден своите конкуренти и основни доставчици на мобилни услуги Telia и Ericsson, чиито мрежи ще бъдат пуснати в експлоатация днес. Премиерата на 5G на Telia е насрочена за 24 юни в Гьотеборг и Малмьо.
Междувременно Йенс Сандър, професор по радиотехника в Кралския технологичен университет, отбеляза в интервю за агенция ТТ, че един обикновен мобилен потребител едва ли ще забележи значителна разлика при преминаване към 5G. Новото поколение мобилна мрежа е от първостепенно значение за индустрията - устройства, свързани към обща мрежа, безпилотни превозни средства и много други, които ще изискват по-мощни мрежи или това, което се нарича Интернет на нещата. Според професора, 5G технологията ще донесе значителни ползи за жителите на пренаселените региони в Азия, където капацитетът на съществуващите мрежи е недостатъчен за висококачествена комуникация. В Швеция таванът все още не е достигнат и 4G възможностите ще са напълно достатъчни да покриват потребностите още известно време.

още от Технологии