нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Sony и Microsoft в партньорство за изграждане на камера с изкуствен интелект

Снимка: Sean Gallup/Getty Images

Технологичните гиганти Sony и Microsoft си партнират, за да внедрят възможностите за изкуствен интелект в най-новия чип за изображения на японската компания.

Голямото предимство на новия модул е, че той има вграден собствен процесор и памет, което му позволява да анализира видео, използвайки технологиите на изкуствения интелект като Azure на Microsoft, но в самостоятелна система, която е по-бърза, опростена и по-сигурна за работа от съществуващите методи.

Tехнологията ще бъде адаптирана за лични устройства и обещава сериозен напредък при мобилната фотография, пише Bloomberg.

Вместо да генерира действителни изображения, AI чипът на Sony може да анализира видеото, което вижда, и да предоставя само метаданни за това, което има пред него - като казва вместо да показва какво е в неговата рамка на зрение. Тъй като не се изпращат данни до отдалечени сървъри, възможностите на хакерите да прихващат чувствителни изображения или видеоклипове са драстично намалени, което би трябвало да помогне за намаляване на страховете за поверителността на данните.

Apple вече доказа ефикасността на комбинирането на AI и изображенията за създаване на по-сигурни системи с биометричното си удостоверяване на Face ID, задвижвано от разработения от iPhone процесор Neural Engine по поръчка. Google и Huawei Technologies Co., и Alphabet Inc. също са интегрирали AI силиций в своите смартфони, за да подпомогнат обработката на изображения. Тези чипове на устройството представляват това, което е известно като ръчно изчисление: боравене със сложни задачи за изкуствен интелект и машинно обучение в така наречената "периферия (edge) на мрежата", вместо да се изпращат данни през сървърите.

"Наясно сме, че много компании разработват AI чипове и ние не се опитваме да направим нашите по-добри от другите", казва Хидеки Сомемия, старши генерален мениджър на групата на системните решения на Sony. "Нашият фокус е върху това как можем да разпределим AI изчисленията в цялата система, като вземаме предвид разходите и ефективността. Периферните изчисления (без изпращане на данни през сървърите) са тенденция и в това отношение, това което правим е периферия на периферията".

Sony вече се радва на значителна лидерска позиция като водещият световен доставчик на сензори за изображения.

Следващият му набор от клиенти може да са автомобилни производители.

AI-захранващият сензор на Sony е способен да записва видео с висока разделителна способност и едновременно да провежда анализ с изкуствения интелект със скорост до 30 кадъра в секунда. Тази бърза реакция на микросекунди го прави потенциално подходящ за използване в автомобилите, като средство, което да открива кога водачът например заспива.

още от Технологии