нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Технологиите в бизнеса през 2020: Инженерни подходи, паралелни интернети

Снимка: Shutterstock

2020 г. ще бъде годината, в която технологиите ще трябва да се справят с някои от най-големите предизвикателства, с които човечеството се сблъсква и големите организации започнаха да преориентират своите ценности и приоритети. Какво се очаква да ръководи бизнеса, хората и световете на технологиите и науката през 2020 година? Wired дава няколко възможни отговора:

Преминаване към управление на околната среда

През последните две години се комбинираха различни факти, които коренно оспорват идеята какво правят големите компании. Климатичната криза, движението #MeToo, повишената осведоменост за неравенството в доходите и разбирането, че многообразието и включването не са само елементи за контролния списък на корпоративната социална отговорност (КСО), се съчетават, за да пренасочат фундаментално основите на големите организации около новите групови ценности, извън задължението им към акционерите.

През август миналата година Business Roundtable - индустриална група, базирана във Вашингтон, чиито членове включват изпълнителните директори на най-големите компании в САЩ - пусна изявление с подновена мисия, която поставя клиентите и служителите пред акционерите и обеща ангажимент за разнообразие и включването им в процеса по водене на политики от страна на компаниите.

2019 г. също отбеляза засилена активност от служители на големи технологични компании, притеснени от етичните последици от тяхната технология и бездействието на бордовете на, да речем, Amazon да заемат смислена позиция по въпроси като тези, свързани с климатичните промени. Междувременно движението B Corp - компаниите, които търсят печалба, но са сертифицирани по стандартите за въздействие върху околната среда и социалното въздействие - продължават да се разрастват и да демонстрират, че целта им в основата и ясните екологични, социални и управленски условия могат да помогнат за стимулиране на растежа, увеличаване на ангажираността на служителите и реализиране на организации, привлекателни за инвеститорите.

Тази година вероятно ще се види повече от това, тъй като институционалните инвеститори ще бъдат подложени на натиск, за да гарантират, че ще декарбонизират своето портфолио, а интелигентните работодатели ще променят мисленето си, за да гледат благосъстоянието на служителите като инвестиция, а не като цена. 2020 г. отбелязва това, което ООН определи като „десетилетието на реализиране“ за своите цели за устойчива доставка, което означава, че ще видим промени не само защото това е правилното нещо, а защото ще бъде ключът към нарастващ пазарен дял и рентабилност.

Печалбата е новият растеж

През ноември 2019 г. изпълнителният директор на Uber Дара Хосровшахи обяви, че компанията ще реализира печалба през 2021 г. от така наречените „коригирани доходи“ (означаващи тези преди данък и амортизация). Новината трябва да дойде като известно утешение за акционерите на Uber, които също бяха стимулирани от увеличените приходи към края на 2019. Но start up-ът по същество остава пещ за изгаряне на пари - включително и зашеметяващите 5 млрд. долара през второто тримесечие - и стойността й продължи да спада през втората половина на миналата година. Както констатира стабилният парньор на SoftBank WeBork, рисковите капиталисти може да са готови да субсидират бизнес, който генерира загуби, но публичните пазари носят много различен тип нагласа и контрол.

Khosrowshahi и борда на Uber са изправени пред значително предизвикателство - едно, с което много други технологични компании със съмнителни оценки ще трябва да се справят през 2020 г., а именно промяна в стратегията стремежа за растежа към стремеж за печалба. Загубите на Uber се дължат именно на неговото агресивно разширяване на множество пазари. Пътят към рентабилността вероятно ще включва много различен подход: отдръпване от някои места, за да се съсредоточи върху онези, в които може да спечели.

Електрически превозни средства навсякъде

Един от най-големите автомобилни анонси за 2019 г. се случи не при автомобилното изложение във Франкфурт, както обикновено, а предната вечер, когато Volkswagen разкри ново превозно средство, което може да окаже влияние върху компанията, еквивалентно на Golf или оригинален Beetle. ID.3 е първото чисто електрическо превозно средство на компанията и неговият хардуер ще формира основата за 15 милиона автомобила от други марки, собственост на базираната в Волфсбург компания - като Audi, Skoda и Seat - до 2028 година.

Volkswagen не е сам, като прави голям залог за индустрията на електрическите превозни средства - почти всеки голям производител разгръща производствени електрически автомобили (ЕА), които ще се харесат на редица шофьори - от такива на пикапи до такива на семейни коли и SUV-та. В Европа се очаква продажбите на електрически автомобили да нараснат с 35 на сто през първите девет месеца на 2020 г., благодарение на правителствените субсидии в страни като Германия, въпреки че Китай, най-големият в света пазар на ЕА, се охлажда. 

Геополитиката на splinternet

Splinternet, наричан още кибербалканизация, е разделяне на Интернет пространството в различни категории като технологии, търговия, политика, национализъм, религия и др. интереси. Страни като Китай са издигнали по политически причини „Голямата защитна стена“, докато други държави, като САЩ и Австралия, обсъждат планове за създаване на подобна защитна стена, която да блокира детската порнография или инструкции за създаване на оръжие, например.

Клайд Уейн Крюс, изследовател от Института „Като“, използва за пръв път термина през 2001 г., за да опише концепцията си за „паралелни интернети, които биха се управлявали като обособени, частни и автономни вселени.“ Тогава терминът се използваше в в положителен смисъл, доколкото в момента той се използва, за да се опишат нарастващите заплахи за състоянието на интернет като мрежа. От 1 ноември 2019 г. Русия е приела Закона за независимия интернет и вероятно е започнала легална „балканизация“ на Интернет.

Дигитализацията на икономиките се радва на идеята, че можете да наемете някого в Исландия, който да се грижи за вашия компютър, да управлявате бизнеса си чрез естонска идентичност, да извършвате аутсорсинг операции в Индия и да произвеждате продуктите си в китайски завод, който никога не сте посещавали.

Макар до известна степен това да е вярно, 15 години след публикуването на „Светът е плосък“ на Томас Фридман, разрушаването на отношенията между САЩ и Китай, нарастването на популизма в Европа, изолационистките Съединени щати, националистическите Индия и Русия потенциално се разделят самата от глобалната мрежа и това може да доведе до разрушаване на интернет пространството.

Академиците Кииран О'Хара и Уенди Хол спориха, че има пет възможни версии на интернет - версия на Силиконовата долина със свободен поток от данни като философски и инженерен идеал, брюкселска версия, която поддържа свободата, но е по-силно регулирана и насочва се към защита на потребителите, DC „търговски интернет“, който популяризира свободния пазар, родителска версия в Пекин и московски „спойлер модел“, който експлоатира свободния поток на данни.

С бойкотирането на технологията Huawei от САЩ и забраняването на Tik Tok от правителствените телефони, увеличаването на регулациите от Брюксел и Берлин и увеличаващите се случаи на правителствата, които изискват потребителските данни да се съхраняват на локални сървъри, и Великобритания да се отдели от ЕС, технологията и геополитиката ще се преплитат все повече през 2020 г.

Биоинженерство 

Последните 20 години бяха белязани от стабилното развитие на информационните технологии - от графичния интерфейс, през развитието на дискетата и ерата на компютрите до интернет, облака за съхранение на данни онлайн, мобилните телефони и изкуствения интелект.

През следващото десетилетие ще наблюдаваме подобен напредък в биологията, тъй като той преминава от наука към инженерна дисциплина. Точно както полупроводникът е разработен в Силициевата долина през 60-те и 70-те години на миналия век, така и това, което ще се случи през следващото десетилетие в биологията, ще прекрои нашия свят чрез превръщането му в изчислителна област.

Макар да е вярно, че една система, отнела милиарди години, е изключително сложна, пробивите като CRISPR (редактиране на гени), геномиката и прилагането на машинно обучение за откриване на ракови заболявания ще дадат възможност на изследователите да внесат инженерно мислене в биологията. Например, съвременната медицина до голяма степен използва хирургия, химиотерапия, лъчение и лекарства за лечение на рак. През последните няколко години обаче имунотерапията - която повишава собствената имунна система на организма за борба с туморите - се използва в много опити и то с голям с успех. Две терапии за лечение на левкемия с кола са одобрени от FDA в САЩ, а други форми на имунотерапия също демонстрират обещание.

Едно от предимствата на прилагането на инженерния подход е, че за множество дисциплини се дава възможност за нови подходи. И не само в медицината. Както професорът и инвеститор Виджай Панде отбелязва в годишния си доклад за тенденциите, WIRED World през 2020 г., биологията се реинженерира, за да трансформира начина, по който произвеждаме храната - от нонотехнологиите, до месо на растителна основа. Производствените процеси се проектират, като се използват природните процеси за справяне с глобални проблеми като хранителни отпадъци, свръхулов и токсичните странични ефекти от индустриалното земеделие. Отвъд това биоинженерингът може да бъде приложен за създаване на нови материали и дори за „отглеждане“ на сгради. Биоинженерството като дисциплина е настроено да цъфти и ще имаме възможността да видим част от този цъфтеж през 2020 година.

още от Технологии