нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Tencent вече не може да пуска нови приложения без одобрение от китайските регулатори

Снимка: Shutterstock

Технологичният гигант Tencent трябва да получава одобрение от китайските регулатори за пускането на нови мобилни приложения и ъпдейтването на вече съществуващи такива, предаде Си Ен Би Си.

Този ход идва, след като регулаторите откриха няколко приложения на най-ценната китайска компания, нарушаващи правилата за защита на данните.

В моментът процесът по одобрение на приложения на Tencent е спрян. Министерството на промишлеността и информационните технологии ще трябва да преглежда всички нови приложения и ъпдейти преди пускането им. Според китайската телевизия Си Си Ти Ви това може да отнеме седем дни.

„Непрекъснато работим за подобряване на функциите за защита на потребителите в нашите приложения. Редовно си сътрудничим със съответните правителствени агенции, за да гарантираме спазването на нормативните изисквания. Нашите приложения продължават да функционират и да са достъпни за изтегляне“, заяви говорител на Tencent.

На този фон акциите на компанията, листнати на фондовата борса в Хонконг, поскъпна с 1,2%.

През последната година Пекин затегна контрола върху технологичения сектор, който нарасна значително през последните години, до голяма степен необременен от регулации. Пекин въведе нови регулаторни рамки по отношение на монополите и използването на алгоритми.

Новият ход е поредният удар срещу Tencent, който е сред основните обекти потърпевши от засиления регулаторен натиск. През август китайските власти въведоха нов правила, ограничаващи до 3 часа времето, което децата под 18-годишна възраст може да отделят за онлайн видео игри през седмицата. Геймингът е един от основните бизнеси на Tencent, но компанията казва, че тази мярка няма да я засегна сериозно, тъй като малак част от приходите й идват от малки деца.

 

още по темата
още от Технологии