Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Туитър премахна хиляди акаунти, бълвали фалшиви новини

Снимка: Guliver/Getty Images

Социалната мрежа Туитър e премахнала няколко хиляди акаунта, свързани с чужди държави, заради разпространяване на фалшиви информации, предаде Франс прес като се позова на официално съобщение на социалната мрежа.

Заличените акаунти са от Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Египет, Испания и Еквадор. Миналия месец Туитър премахна и 200 хиляди китайски акаунта. От заличените акаунти от ОАЕ, 4258 са били фалшиви и са разпространявали неверни информации за войната в Йемен, а 267 са били съвместни египетско-емирски акаунти, замесени в кампания за дезинформация, насочена срещу Катар и други страни, например Иран, предаде БТА. Тези съвместни акаунти са били създадени и ръководени от технологичната компания Дот Дев, базирана в Египет и Обединените арабски емирства. През тях са разпространявани и послания в подкрепа на саудитското правителство.
Заличените саудитски акаунти са шест и са били свързани със саудитски държавни медии, но се представяли като независими журналистически органи, които разпространявали съобщения, представящи саудитското правителство в благоприятна светлина. Закрит е акаунтът на Сауд ал Кахтани, бивш съветник на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.
Премахнатите испански акаунти са били 259 фалшиви акаунта на Народната партия. В Еквадор са закрити 1019 акаунта, свързани с управляващата политическа коалиция, които са се фокусирали върху проблеми, свързани с еквадорските закони за свободата на словото, правителствената и технологичната цензура.

още от Технологии